Glad kvinna, vänsterhänt hand.
Kändissystrar - i och utanför rampljuset
0:49

Efter reklamen: Kändissystrar - i och utanför rampljuset

(0:49)

Slå på ljud

I världen är ungefär tio procent av alla människor vänsterhänta – men trots det är vänsterhänta nästan överrepresenterade bland världens kändisar. Rent historiskt har personer som är vänsterhänta blivit diskriminerade och tvingats lära sig att skriva med höger hand, men forskning visar att det finns områden där vänsterhänta personer är överlägset bättre än högerhänta.

Varningen: Därför ska du inte ladda mobilen så här på natten

Vänsterhänta är bättre konstnärer

Forskning publicerad i American journal of psychology menar att vänsterhänta personer har ett övertag när det kommer till de kreativa områdena. Studier visar att de generellt är bättre på att tänka utanför boxen, och att det är vanligt att de söker sig till områden som konst, musik och it-branschen. I Hollywood är några av de allra största namnen vänsterhänta – som Julia Roberts, Brad Pitt och Diane Keaton.

Vänsterhänta har ett övertag inom sport

Att vara vänsterhänt kan vara en fördel om man utövar sporter som tennis, badminton och boxning – sporter där två personer ställs mot varandra. I boken The puzzle of left-handedness skriver Rik Smits att både vänsterhänta och högerhänta ofta tränar mot högerhänta motståndare, vilket gör att högerhänta blir lite oförberedda på hur det är att möta en vänsterhänt motståndare.

Mamma till tre framgångsrika döttrar ger sitt bästa uppfostringsknep

Vänsterhänta är bra i närkamp

En studie som gjordes inom boxning 2019 visar att 17 procent av de manliga boxarna är vänsterhänta, och 12,5 procent av de kvinnliga – de är alltså överrepresenterade, då det är omkring 10 procent av hela befolkningen som är vänsterhänta. Forskningen visar också att de boxarna har mer än 50 procents vinstchans mot högerhänta motståndare.

Källa: Brightside.

Mest läst