Trendar: InredningMat och dryckResor

11 oväntade kungliga jultraditioner

29 nov, 2021 
AvSara Ericsson
Kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Oscar och prinsessan Estelle. Bild bredvid Kate vid en julgran.
Alla har vi olika jultraditioner, så även kungafamiljerna. Vi har samlat några oväntade saker kungligheterna gör kring jul.
Annons
10 ikoniska kungliga frisyrer genom årenBrand logo
10 ikoniska kungliga frisyrer genom åren

Julförberedelserna är i full gång i så väl koja som slott. Kungafamiljernas jultraditioner stäcker sig långt tillbaka i tiden och vissa är lite oväntade. Vi har samlat elva exempel:

Drottning Silvia firar födelsedagen i nytt rum

Drottning Silvia med en stor bukett blommor, framför julgranen på slottet.

Svenska kungafamiljens uppesittarkväll stavas inte Bingolotto eller rimstuga. Nej den består att ett storslaget födelsedagsfirande. Den 23 december fyller nämligen drottning Silvia år, vilket såklart firas stort.

Annons

Kungen står värd för firandet och hela familjen samlas för att överraska drottningen med en supé. Middagen dukas upp i ett nytt rum på Drottningholms slott varje år. Och det är inga problem att förnya sig, det finns hela 192 rum att välja på…

Säger nej till dyra julklappar

Drottning Silvia, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine, kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf firar jul 1987.

Ja vad ger man till någon som bokstavligt talat har allt? Kungafamiljen fokuserar inte på dyra klappar, nej de älskar att ge varandra roliga, genomtänkta och omtänksamma gåvor. Kungen älskar practical jokes!

Annons

Prinsessan Lilian var en mästare på roliga klappar och gav gärna bort presenter som hoppade upp ur paketen. Hon ska bland annat ha gett bort en poppande ketchupflaska.

Ostron på det kungliga julbordet

Svenska kungafamiljen klär julgranen 1992.

När hela familjen samlas så ska alla medlemmar få sina favoriträtter serverade. Prinsessan Madeleine vill gärna ha ostron på bordet. Kungen stoppar egen korv inför julen och prinsessan Sofia är vegetarian. Drottning Silvia har implementerat den tyska delikatessen weinacht stolle – en kaka med russin och sprit.

Annons

Granleverans till slottet

Prins Daniel, prins Oscar och kronprinsessan Victoria tar emot julgranar på Kungliga slottet.

Sedan har 1960-talet har Sveriges lantbruksuniversitet levererat granar till de kungliga slotten.

Och kungsgranen har fått sitt nuvarande namn efter denna tradition, den hette från början nordmannsgran.

Drottning Elizabet i julstöket till februari

Drottning Elizabeth i röd julkappa.

Drottning Elizabeth firar alltid jul på Sandringham i Norfolk. Innan och bortom pandemin är det alltid ett storslaget julfirande där hela familjen samlas. Drottningen stannar kvar på Sandingham efter julfirandet, ända fram till 6 februari, på årsdagen av hennes fars död.

Annons

Gästerna vägs in vid firandet

Diana, prinsessan av Wales träffar en jultomte.
Diana, prinsessan av Wales träffar komikern Jimmy Tarbuck, utklädd till tomte 1987.

När gästerna anländer till julfirandet på Sandringham vägs de in. Anledningen? Kung Edward VII startade traditionen för att säkerställa att alla gäster skulle äta tillräckligt med mat och delikatesser under firandet. Innan de sedan checkar ut från Sandringham vägs de åter igen. Diana, prinsessan av Wales ska ha varit mycket emot denna tradition.

Leker charader på julafton

Kate, hertiginnan av Cambridge framför en julgran.
Catherine, hertiginnan av Cambridge framför en julgran.

Julafton är en avslappnad högtid för den brittiska kungafamiljen. På julafton klär de granen och sedan leker de charader. I drottningens jultal 2015 sade hon:

Annons

– Ett av glädjeämnena med att leva ett långt liv är att se sina barn, sedan barnbarn och sedan barnbarnsbarn dekorera julgranen.

Packar med sju olika klädombyten

Prins Charles, prins William, Kate, Meghan och prins Harry vid gudtjänsten på juldagen 2018.
Prins Wiliam, prins George, drottning Elizabeth och prins Charles julbakar.
Prins William, prins George, drottning Elizabeth och prins Charles julbakar.

Juldagen är däremot mer formell med kyrkobesök, smokingmiddag och julklappsöppning. Det sägs att gästerna behöver ha med sig sju olika klädombyten inför juldagen, och ja vi förstår varför!

Annons

Fasanjakt på annandagen

Drottning Elizabeth på fasanjakt.
Drottning Elizabeth på fasanjakt 1995.

Under annandagen genomförs den stora familjefotograferingen. Och alla förväntas delta i den traditionsenliga fasanjakten på familjens stora egendom vid Sandringham.

Signerar julkort redan 1 juli

Ett av drottning Elizabeths signerade julkort under 1950-talet.

Alla kungafamiljer skickar ut personliga julkort till nära, kära och de organisationer de jobbar tillsammans med. Drottning Elizabeth postar med än 750 kort per år. Varje hälsning signeras av henne, en process som tar lång tid och sägs starta redan i juli.

Annons

Håller jultal och talar till folket

Kung Carl Gustaf håller jultal 2020.

Runt jul och nyår sätter sig regerande monark och talar till sitt folk. Svenska kung Carl Gustaf talar alltid till folket den 25 december. Danska drottning Margrethe och norska kung Harald sparar sina tal till nyårsafton.

Drottning Elizabeth håller jultal 2017.

Drottning Elizabeth talar till sitt folk den 25 december, i år genomför hon sitt 69:e jultal. Elizabeth talar alltid från sitt skrivbord där hon placerat olika foton av familjens medlemmar. Det var en historisk händelse när drottningen 1957 talade till folket via tv istället för radio.

Foto: TT, Raphael Stecksén, Kungl. Hovstaterna

Annons