Trendar: InredningMat och dryckResor

Nya iPhone 14 är här – allt du vill veta om nya modellerna

08 sep, 2022 
AvLinda Strömbäck
AvLinda Strömbäck
FotografApple
Nya iPhone 14
Nyligen presenterade Apple den senaste generationen iPhone och dess nya funktioner: dynamic island, krasch-detektering och den bästa kameran de någonsin skapat. Här är allt om Apples nya iPhone.
Annons

Den 7 september presenterade Apple sina uppgraderade produkter som nya Airpods, en ny Applewatch och den splitternya generationen iPhone – iPhone 14 och iPhone 14 Pro.

Se också: Fem ovärderliga Iphone-funktioner alla föräldrar borde kännaBrand logo
Se också: Fem ovärderliga Iphone-funktioner alla föräldrar borde känna

De nya iPhone-modellerna 2022

Apple lanserar nu fyra nya modeller i nya generationen iPhone. Standardmodellen iPhone 14 har en skärm på 6,1 tum medan iPhone 14 Plus har en på 6,7 tum som dessutom kommer i Super Retina XDR.

Dem två Pro-modellerna, Iphone 14 Pro och Iphone 14 Pro Max kommer dessutom med nya funktionen Dynamic Island – en unik lösning där notiser och bakgrundsinformation ska kunna samspela och förmedla information samtidigt som du är aktiv på telefonen. Exempelvis behöver du inte gå ur en app för att svara på ett samtal, och den visar diskret vilket håll du ska svänga åt om du är inne på Google maps. Även låsskärmen kommer se annorlunda ut på de nya modellerna där du kan skräddarsy den efter typsnitt, aktivitetsringar och uppdatering i realtid från dina favoritappar.

Annons

I övrigt erbjuds en promotion-skärm med en ljusstyrka på 2000 nits, vilket kan komma till nytta vid utomhusbruk, ett nytt skydd för skärmen som ska förhindra att den går sönder, och den bästa batteritiden någonsin.

Nya iPhone 14 och iPhone 14 plus
Nya iPhone 14 och iPhone 14 plus

Nya funktionerna på iPhone 14

Övriga funktioner som lanserats tillsammans med de nya modellerna är bland annat Crash detection, som känner av om du är med om en olycka och därmed kontaktar 112 och meddelar nödkontakter. Ytterligare en säkerhetsfunktion som lanserats i USA är nya Emergency SOS via satellite där man ska kunna få nödhjälp via satellit om man är för långt ifrån en mobilmast.

Hur är nya kameran på iPhone 14?

Enligt Apple är den nya kameran på iPhone 14 den bästa kameran de någonsin skapat. Den har en större sensor och större bländare som släpper in 49 procent mer ljus än kameran på iPhone 13. Funktionen Photonic Engine kombinerar de bästa pixlarna från flera exponeringar och på så sätt bevarar mycket mer data. Du får klarare, mer verklighetstrogna färger och otroligt detaljerade texturer i ännu svagare ljus.

Annons

Iphone 14 Pro modellernas kamera är lite vassare än standardmodellens och har en huvudkamera på 48 megapixlar, jämfört med standardmodellens 12 megapixlar, vilket erbjuder en mycket bättre detaljskärpa och fyra gånger bättre upplösning än föregångaren. På baksidan återfinns dessutom en ultravidvinkelkamera och en telefotokamera på 12 megapixlar vardera. Bilderna fotas även i formatet PRO Raw vilket ökar möjligheterna för fotoredigering.

Nytt för iPhone 14 är även funktionen actionläge, som fungerar som en stabilisator när du filmar och förhindrar filmen från att bli skakig i rörliga situationer. IPhone Pro har även en videoupplösning på 4K HDR med 24 bilder per sekund.

I vilka färger kommer nya iPhone 14?

iPhone 14 och iPhone 14 Plus kommer färgerna blå, lila, midnatt, stjärnglans och product red. IPhone 14 Pro och iPhone Pro Max kommer i fyra färger: djuplila, guld, silver och rymdsvart.

iPhone 14 kommer i fem olika färger
iPhone 14 kommer i fem olika färger

När kommer man kunna köpa iPhone 14?

De nya modellerna finns att förbeställa redan nu och kommer den 16 september. Priset på iPhone 14 och iPhone 14 plus ligger på 11 995 kr respektive 13 495 kr, medan priset på pro-modellerna börjar från 14 995 kr.

Källa: Apple, MacWorld

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Se också: Pinsamma saker du gjorde på Facebook i början av 00-taletBrand logo
Se också: Pinsamma saker du gjorde på Facebook i början av 00-talet
Annons