Trendar: InredningMat och dryckResor

Nya uppgifter: Så här ska du ladda mobilen – egentligen

22 aug, 2017 
AvErika Bergman
Enligt nya uppgifter har vi oroat oss över vår mobilladdning i onödan. Du förstör inte alls din mobil när du laddar den under natten — så här fungerar det egentligen.
Annons

För de flesta går det på rutin att sätta mobilen på laddning vid läggdags men efter en rapport som släpptes nyligen, i vilken det framgick att den metoden är skadligt för mobilens batteri, är det många som ändrat på sina vanor. Många fick intrycket av att det skulle vara vårt eget fel att mobiltelefonen har dålig batteritid, något som inte stämmer.

I rapporten, som har fått viral spridning i sociala medier, framgick det att vi har laddat mobilen på helt fel sätt. Man menar på att det ska vara farligt för batteriet att ladda telefonen över natten, och att batteriet egentligen endast ska laddas upp till full procent för att sedan avlägsnas från laddaren. Detta eftersom det ska vara skadligt för batteriet att fortsätta laddas när det redan är fulladdat.

Enligt nya uppgifter är resultatet från rapporten missledande. Karl Emil Nikka, författare till ”Hur funkar det?”-böckerna, förklarar att teorin är korrekt men att slutsatsen som dragits är felaktig.

Annons

Rapporten i fråga berör hur konstant laddning av ett li-ion-batteri kan vara skadligt, men den här typen av batterier finns inte enbart i mobiltelefoner utan även i smart-klockor, surfplattor och bärbara datorer. Det stämmer att laddning av en fulladdad mobil sliter på batteriet, men det är minimalt och påverkar över huvud taget inte mobilen så att det skulle märkas under den dagliga användningen.

Det riktiga problemet ligger inte i att vi förstör batteriet i våra mobiltelefoner utan batteriet i våra bärbara datorer. Det finns många som laddar sin bärbara dator konstant och använder den mer som en stationär dator. En bärbar dator ska inte ha laddaren i konstant, vecka efter vecka, då det är skadligt för batteriet. Permanent strömförsörjning sliter på batteriet i datorn och minskar dess kapacitet. Så om du vill att din dator ska ha längre batteritid bör du inte ladda den konstant hemma.

Annons

Men att ha en mobil på laddning över natten är inte på långa vägar samma sak. Att mobilen är fulladdat i några timmar sliter inte nämnvärt på batteriet. I mobilen finns det nämligen en laddkrets vilken ser till att laddningen sker kontrollerat. Laddningskretsen reglerar mobilens laddning och efter att batteriet laddats upp sker enbart underhållsladdning, vilket innebär att mobilen endast tillförs med tillräckligt med ström för att inte tappa procent.

Att din mobil blir varm under laddning är inte heller ett tecken på att den ”överladdas”. Mobilen har ett inprogrammerat värmespann vilken den kan röra sig inom och kan alltså inte överhettas under laddning. Så gå inte runt med en urladdad mobil i fickan, ladda när det behövs!

 

 

Annons