post två dagar i veckan

Post i brevlådan bara tisdag och torsdag – det kan snart bli verklighet när Postnord drar igång nya tester.

Företaget har haft ekonomiska bekymmer under en lång period. Senast år 2018 skickade bolagets dåvarande chef ett brev till regeringen med bedjan om att få höja portoavgiften. Dessutom ville företaget att reglerna skulle ändras, så att regering och riksdag skulle få mindre makt över portopriset.

Höjer portot

Förra veckan kunde företaget avslöja att kostaden för att skicka brev mycket riktigt kommer att höjas. Efter årskiftet höjs priset för att skicka brev som väger upp till 50 gram till 11 kronor, en ökning med 2 kronor. Sen våren 2017 handlar det alltså om en drastisk prisökning, då kostade ett sådant brev bara 7 kronor att skicka.

Anledningen till Postnords ekonomiska knipa är att den digitala kommunikationen ersätter fler och fler brev.

Det är förstås en jätteomställning

För att klara sig ur problemen laborerar företaget med att dra ner på brevbärartimmar och samtidigt klara regeringens krav på sig: att det ska ta högst två dagar att dela ut ett brev, och det måste ske med minst 95 procent av brevmängden.

Emma Riblom, kommunikationschef på Postnord står ed armarna i kors framför några ståbord.

Snart kan en glesare postutdelning bli verklighet, enligt Emma Riblom, kommunikationschef på Postnord. Foto: pressbild.

Än så länge laborerar de bara internt men nu avslöjar företaget också i en intervju med Expressen att testerna kan gå in i skarpt läge så snart som år 2021.

– Test som påverkar mottagarna, alltså mer omfattande tester, kan bli verklighet efter 2020, säger Emma Riblom, kommunikationschef för Postnord Sverige till tidningen.

Företaget kan dock inte svara på vilka delar av landet som drabbas först.

Ny postutdelning 2021

Emma Riblom säger att företaget skulle klara sitt utdelningskrav även om de glesar ut brevbärarnas besök. Det skulle isåfall innebära att de kan besöka ett hushåll måndag, onsdag, fredag en vecka och tisdag, torsdag i veckan därpå.

– Det skulle göra att kostnaderna kan hållas nere. Men det är förstås en jätteomställning, säger Emma Riblom.

Ännu saknas formellt beslut om att planen ska skrida till verket men enligt företaget samtalar de löpande med politiker, kunder och Post-och telestyrelsen som övervakar Postnords arbete.

 

Läs mer:

Nya förslaget: Ta bort gratiskaffet för anställda

Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen