Trendar: InredningMat och dryckResor

Experterna: Så skyddar du dina barn på nätet

21 mar, 2023 
AvAino Oxblod
Fotograftt.
Mamma och son med mobil.
Barn som växer upp i dag har en stor del av sitt sociala liv online – i appar och på nätet.
Men vad kan man som förälder göra för att se till att barnen har det bra i cyberrymden, och inte far illa?
Nu ger experterna sina bästa svar på hur du pratar med barnen om deras liv på nätet, och hur du kan skydda dem på bästa sätt.
Annons
Svaren på de mest ställda frågorna på internetBrand logo
Svaren på de mest ställda frågorna på internet

För de unga generationerna är nätet en självklar del av livet. Från att de är små hr de kanske haft smartphone och läsplatta, och att sitta vid en dator var lika naturligt som att sitta och rita på papper vid köksbordet.

Att som vuxen få inblick i ens barn liv online kan kännas svårt, och det är knepigt att veta hur man bäst stöttar och håller koll på den delen av barnens liv. Annakarin Nyberg är internetforskare vid Umeå universitet, och hon har både skrivit böcker och föreläst om näthat och sociala meder.

I en intervju med Folkbladet konstaterar hon att olika vuxna vill skydda sina barn från olika saker, ofta beroende på egna erfarenheter. Medan en del är rädda att barnen ska bli mobbade, är andra mer oroliga för att de ska ta del av vikthetsande material.

Annons

– Nätet är ett rätt så nytt sammanhang i våra liv jämfört med många andra som vi utforskat länge och tycker oss känna väl. Gör det till någonting naturligt att prata med barnen om vad de gör – men också vad vi vuxna gör. Det handlar om att utveckla en kunskap om nätet, en nätkompetens. Nätkompetens innebär att lära sig förstå nätet både ur ett tekniskt och socialt perspektiv, säger Annakarin Nyberg till tidningen.

Ställ frågor om livet på nätet

Att hålla på och räkna och begränsa skärmtid är däremot inget som internetforskaren tror på som metod.

– Teknik har funnit sin väg in i alla sammanhang i våra liv. Idag har vi med oss mobiler och andra mindre bärbara datorer hela dagen. Jag använder skärmtid när jag arbetar, när jag håller kontakt med mina vänner, när jag tittar på film och zoomar med mina föräldrar. Begreppet är alltså inte längre så användbart då det har blivit för brett. Fundera i stället över vad du eller dina barn gör på nätet. Upplevs det ni gör meningsfullt eller inte och är det i balans med allt annat du och ni gör i livet, säger Annakarin Nyberg.

Annons

Amelia Hägglund har tillsammans med kollegan Hanna Ström ett företag där de föreläser och har workshops om näthat för både barn och vuxna. Hon menar att det är viktigt att vuxna engagerar sig i barnens liv online, och ställer frågor. Om barnen uppfattar att föräldrarna inte har någon koll på nätlivet kommer de sköta den delen av sitt liv själva.

– De måste fråga vad barnen gör på telefonen. De har en skärmtid på flera timmar per dag men ingen har koll. Och när skolan frågar vad barnen gjort på helgen, så borde de också fråga om vad som har hänt på sociala medier. Styr samtalet dit. Man kan inte leva i en låtsasvärld och säga att barnen inte borde ha fyra-fem timmars skärmtid, och sen bara lämna det, säger Amalia till Folkbladet.

7 saker vi lärt oss av TIKTOKBrand logo
7 saker vi lärt oss av TIKTOK
Annons