Trendar: InredningMat och dryckResor

Psykologen: Mammor borde åka på semester – medan barnen är hemma

24 aug, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Många mammor anstränger sig till det yttersta för att få familjelivet att gå ihop med jobb, skola och fritid.
Därför är det viktigt att de får ta mammasemester och resa bort utan partner eller barn, menar psykologiprofessorn Nava Silton.
– Det är viktigt för barnen att få se båda föräldrarna göra olika sysslor, säger hon.
Annons
VIDEO: 7 kändiscitat om att vara småbarnsförälderBrand logo
VIDEO: 7 kändiscitat om att vara småbarnsförälder

Att ha barn och familj kan minst sagt vara stressigt. Det ska balanseras arbetsliv, skola, fritidsaktiviteter, hushållsarbete, matlagning och läxor på daglig basis. Fortfarande är det vanligt att det är kvinnorna som tar det största sociala ansvaret för familjen och projektleder vardagen, även om pappor i dag ofta är involverade i både läxläsning och fotbollsträningar. Att hålla koll så att vardagspusslet går ihop kan generera mängder av negativ stress.

Därför är det kanske inte så konstigt att forskningen visar att mammor generellt måste bli bättre på att ta hand om sig själva och prioritera sitt eget välmående. Psykologer, med psykologiprofessorn Nava Silton i spetsen, menar att det är bra för mammor att åka på semester ensamma.

Annons

Därför är det bra att semestra utan barnen

Nava konstaterar att det är bra när en förälder åker bort utan de andra familjemedlemmarna ibland, då barnen får se föräldern som är hemma göra andra typer av arbetsuppgifter i vardagen än vanligt.

– Det är viktigt för barnen att få se båda föräldrarna göra olika sysslor, till exempel att pappa lagar mat, säger Nava Silton.

Psykologiprofessorns rekommendation är att mammorna får vara ifrån sin familj i minst två dagar i sträck, detta för att kroppen ska hinna varva ner. För tvåbarnsmamman Judy Khosh har mammasemestern gjort henne till en bättre förälder.

– För egen del så har de här semestrarna gjort mig till en bättre mamma. Jag har mer tålamod och har blivit bättre på att uppskatta allt som finns här hemma, säger Judy Khosh.

SE OCKSÅ: 10 svenska kändisar med deras okända föräldrarBrand logo
SE OCKSÅ: 10 svenska kändisar med deras okända föräldrar

Källa: Humorbibeln.

Annons