pussel vin
TV: Så väljer du rätt vinglas till rätt vin
0:43

Efter reklamen: TV: Så väljer du rätt vinglas till rätt vin

(0:43)

Slå på ljud

Tack vare appar, communitys och inspiratörer som Frida Lund, har intresset för och kunskapen om vin verkligen boomat de senaste åren. Det är lättare än någonsin att jämföra viner för att ta reda på vilka som passar ens preferenser och det finns många sajter som levererar spännande och välkomponerade vinlådor direkt hem till dörren. Dessutom har vinkunskap blivit mer lekfullt och tillåtande än vad det kanske upplevdes som för några år sedan.

Och apropå lek – något annat som onekligen trendat under pandemin är pussel. Förutom ”vanliga” pussel har vi de senaste åren sett bland annat ett stort antal riktiga ”helvetespussel” som det genomskinliga pusslet, det helsvarta pusslet och labyrintpusslet. Något skulle man ju fylla dagarna i karantän med.

Pussel över populära vinregioner

Gillar du pussel, men också liiite mening i arbetet? Svenska företaget Water and wines har släppt pussel som både är lite lättare att lägga än de uppräknade ovan, och där du dessutom lär dig något samtidig som du pusslar: Enter – vinpusslet.

Pusslen är vackert handmålade och finns (än så länge) i fyra olika upplagor: Italien, Frankrike, Spanien och Sydafrika.

Vinpussel över Sydafrika, Italien och Spanien

Perfekt present för den som gillar vin

I boxen medföljer också både beskrivning av olika druvor och tips på hur du matchar vin med mat. En perfekt present! För den som föredrar det säljs motiven också som fina posters.

Företaget (som startades och drivs av två kvinnor) lovar också att för varje sålt pussel planerar ett träd och ger en donation för att öka tillgången av rent vatten i världen. Hur bra?

Här kan du köpa vinpusslet.

Foto: Water and wines

Så hittar du bästa naturvinerna – Frida Lund tipsar

TV: Här är 10 av de vanligaste termerna inom vin som är bra att kunna
1:47

Efter reklamen: TV: Här är 10 av de vanligaste termerna inom vin som är bra att kunna

(1:47)

Slå på ljud
Mest läst