rebecka åhlund

Hur började dina alkoholproblem?

– Jag har haft ångest sedan jag var fyra år och har alltid sökt efter olika sätt att döva den. Prestationer, mat, bekräftelse, träning, shopping – man kan missbruka nästan vad som helst. Länge drack jag precis som ”alla andra”, eller, det var vad jag låtsades för mig själv. Men till slut drack jag i princip hela tiden och då gick det ju till slut inte längre. Jag var det som kallas högfungerande alkoholist; jag hade kvar mitt jobb, mitt äktenskap, barnen. På ytan såg allt normalt ut. Men på insidan var det kaos, alldeles mörkt och väldigt, väldigt ensamt. I dag är jag tacksam över att det gick så långt att jag blev desperat nog att be om hjälp.

Hur reagerade dina vänner när du erkände ditt beroende?

– Det finns några som jag inte träffar längre, helt enkelt därför att det enda jag ville göra tillsammans med dem var att dricka. Men alla mina riktiga vänner finns kvar och har stöttat mig hela vägen, och gör fortfarande. En del tycker till och med att det är skönt att ”slippa” dricka när de är med mig, och har själva börjat fundera lite över hur de dricker, hur ofta och varför. Det finns ju nästan ingen som inte har alkoholism i sin närhet, någon familjemedlem eller kompis som inte kan hantera sitt drickande. En del av dem frågar mig om råd, hur man kan man hjälpa någon i samma situation som jag var.

Vilken behandling har du fått?

– Jag går regelbundet på möten i en 12-stegsgemenskap. Jag har en sponsor och ett enormt nätverk av support från andra nyktra alkoholister. Jag har gått igenom de tolv stegen och lever mitt liv genom 12-stegsprogrammet. I det ingår att hjälpa andra, och det är det jag försöker göra genom att berätta om hur det var för mig och kanske förmedla lite hopp. Det går att förändras. Jag har börjat meditera också, vilket jag verkligen kan rekommendera. Tio minuter om dagen, minst, den vanan ruckar jag inte gärna på.

Vad har varit det svåraste och det bästa med att bli nykter?

– Det svåraste är att jag fått tillbaka alla mina känslor – och det är samtidigt det bästa. Att alltid vara närvarande fullt ut i verkligheten är ibland överväldigande. Men jag har mina nya verktyg för att hantera det, och mitt supportsystem av människor som jag kan ringa när jag mår piss. Jag tycker inte längre om att umgås med folk när de är packade, men inte för att det får mig att vilja dricka utan för att det är olidligt tråkigt att umgås med någon som inte riktigt är sig själv.

 

REBECKA ÅHLUND

ÅLDER: 42 år.

FAMILJ: Maken Johannes och barnen Betty, 12, och Bodil, 10 år.

BOR: I London.

GÖR: Journalist, krönikör och författare.

AKTUELL: Med boken Jag som var så rolig att dricka vin med. Rapport från ett år som nykter alkoholist(Natur & kultur).

NYKTER SEDAN: Två år och tre månader. En dag i taget.

 

Rebecka Åhlund har skrivit boken Jag som var så rolig att dricka vin med (reklamlänk från Apprl)(Natur&Kultur). Ett utdrag ur boken publiceras i FEMINA nr 03/2019, som finns i butik nu.

Foto: Carla Borel

 

Läs även:

9 tecken på att du dricker för mycket alkohol

Sofies mamma var alkoholist: ”Min barndom är dränkt i sprit”

Så säger du nej till alkohol – när alla andra dricker

Utvald läsning

Femina