Trendar: InredningMat och dryckResor

Vanliga hushållsföremålet som de flesta glömmer bort att rengöra

23 maj, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Par sitter i soffan med popcorn och kollar på tv.
Det är något de allra flesta av oss har hemma – men som du antagligen glömmer bort att rengöra när du städar hemma.
Forskning visar nämligen att en vanlig fjärrkontroll kan ha mer bakterier än många föremål i ett sjukhusrum.
Annons
Ekohemmet: Rengör kastrullen med tepåsarBrand logo
Ekohemmet: Rengör kastrullen med tepåsar

När vi städar lägenheten finns det vissa steg som är självklara – att dammsuga golven och dammtorka hyllorna är självklart för de flesta, liksom att torka rent i köket och moppa. Men det finns en del platser och föremål i hemmet som är lätta att glömma bort, vilket gör att de i längden blir en riktig bakteriehärd utan att vi vet om det.

Ett sådant föremål hittar du vid din favoritplats i soffan framför tv:n. Fjärrkontroller är nämligen mycket smutsigare än vad man kan tro. Det är ett föremål vi tar i med händerna varje dag, men som vi helt glömmer bort att rengöra när vi städar. Du rör på fjärrkontrollen efter att ha ätit mat, pillat med mobiltelefonen och bläddrat i tidningar.

Så smutsig är fjärrkontrollen

Forskare på University of Arizona slår fast att fjärrkontrollen är ett av de smutsigaste föremålen i vardagsrummet – det är faktiskt mer täckt av bakterier än många föremål i ett vanligt sjukhusrum.

Annons

För att undvika att fjärrkontrollen till tv:n eller högtalarna blir riktigt smutsig kan det därför vara bra att rengöra den ordentligt i alla fall en gång i månaden. Torka av den med en antibakteriell servett eller liknande.

Fjärrkontrollen är dock knappast den enda bakteriefällan i hemmet – många ställen vi rör ofta glömmer vi sedan bort att städa av. Hur ofta torkar du av dina handtag med en disktrasa och såpavatten till exempel, eller dina papperskorgar? Här finns fler saker som är lätta att glömma bort att städa.

Annons