7 Kostråd som inte är så hälsosamma
Slå på ljud

Att vara självsäker men dålig självkänsla är något som många kvinnor kämpar med – man har en tilltro till sin egen förmåga, men tycker inte att man är något värt utan sina prestationer.

Sophie Rosén-Hellström och Maria Stenvinkel är experter på personlig utveckling och driver företaget Fearless Minds tillsammans. De har båda kämpat med att bygga upp ett självförtroende inifrån och ut, och menar att det är vanligt för alla ”duktiga flickor” att hamna i en obalans.

– Man kan se självsäker ut utifrån, men under ytan så är det prestationsångest och stress. Det beror på att man inte har byggt sin självförtroende inifrån och ut. Under hela våra liv har vi fått höra att man ska pressa sig, ”fuck your fears”, upp på hästen igen och allt sånt. Men problemet med den typen av råd är att man kanske agerar självsäkert, utan att känna sig så inombords. Och känner man sig rädd, otillräcklig och obehag så jobbar man mot sin biologi. För kroppen är det ingen skillnad om man är rädd för att göra bort sig eller för en tiger, säger Sophie Rosén-Hellström

För att få orubbligt självförtroende menar Sophie och Maria att det är viktigt att stärka sin självkänsla och sin självtillit.

Sophie Rosén-Hellström och Maria Stenvinkel.

Karl Gabor

– Genom att stärka sin självkänsla blir man mindre rädd för att göra fel och vågar ta risker, för man vet att ens värde som person inte är kopplad till ens prestationer. Det handlar inte om att älska sig själv, men man måste känna sig tillräcklig och att man duger.

Påminn dig själv med lappar

För att få in det i hjärnan, speciellt som vuxen, är det viktigt med konstanta påminnelser, för att det ska sätta sig i ens undermedvetna att man räcker som man är. Sophie berättar att hon har en påminnelse som dyker upp i mobilen varje dag, där det står just ”jag duger”, och tipsar om att man också kan ha en lapp på badrumsspegeln eller annan väl vald plats med samma budskap.

– Har man inte tänkt att man duger innan så är det inte upparbetat i hjärnan. Det kan kännas skitlarvigt med den här lappen, men det hjälper så mycket när man ser den varje morgon och kväll.

När det kommer till självtillit så handlar det om ens förmåga att lita på att man klarar saker som man inte har gjort förut.

– Med bra självtillit blir man modigare, vågar sig på nya utmaningar och är tryggare i det. Man bygger sin tillit genom att reflektera vad man har varit med om, och hur mycket man har klarat av. Man är mycket mer kunnig än man tror, säger Maria Stenvinkel.

Vågar mer med självförtroende

Sophie ger sig själv som exempel – när hon pluggade på Handels och sedan blev managementkonsult så hade hon låg självkänsla och la stor vikt vid extern status och vad andra skulle tänka. När hon byggde upp sin självkänsla insåg hon att hon ville jobba med personlig utveckling – en tanke hon inte ens hade vågat tänka innan.

– Med bra självförtroende som byggs inifrån och ut får man mer frihet, saker blir roligare, och man vågar göra fel och ha kul på vägen, säger Sophie.

Fakta Fearless Minds

Sophie Rosén-Hellström och Maria Stenvinkel driver företaget Fearless minds där de jobbar med personlig utveckling och ledarskap. Duon, som har bakgrund som prestationsprinsessor på prestigefulla toppjobb, vill nu hjälpa andra att utvecklas.

De startade nyligen podcasten Fearless minds ihop också, som finns där poddar finns.

Läs mer:

Så får du mer meningsfulla relationer – och räddar de som gått utför

Uttråkad i din relation? 8 tips som kan göra STOR skillnad för både dig själv och kärleken

Stjärnor som rockat hår under armarna med grymt självförtroende

Mest läst