Kaffemaskin.

I de allra flesta kök i dag finns elektroniska apparater – kaffemaskiner, smarta kylskåp och högteknologiska mikrovågsugnar.

Men utvecklingen med allt mer avancerad teknik i hemmet har också sina nackdelar och risker, menar säkerhetsforskaren Martin Hron.

I ett nytt experiment visar han hur han har lyckats hacka sig in i en uppkopplad kaffemaskin från märket Smarter, och får den att gå berserk och spruta hett vatten runt sig, för att sedan kräva att användaren ska betala en lösensumma.

Kaffemaskiner som löper amok och sprutar varm vätska över intet ont anande ägare kan orsaka farliga brännskador och möjlig kortslutning, bland mycket annat.

Vill visa på bristerna – köksmaskiner kan bli farliga

Martin Hron, som arbetar på Avast i San Fransisco, vill med sitt experiment peka på att det är lätt att ta över hushållsapparater som har egen mjukvara, och att det är något som alla ägare till smarta kök borde vara medvetna om. Från början ville han dock bara visa att maskinen kunde utnyttjas till att gräva fram kryptopvalutor, skriver Techworld.

Säkerhetsexperten och forskaren Hron menar att det är en stor brist att säkerheten i kaffemaskiner och liknande apparater är så svag, då de kan utnyttjas till att ta sig in ett nätverk, läcka data, installera utpressningsvirus eller genomför överbelastningsattacker.

Läs mer:

Doktor Mikael säljer sin lyxvilla – se bilderna

Beskedet: Så blir Aladdinasken i år

Här är restaurangskolan som har sexuella trakasserier i kursplanen

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: