Trendar: InredningMat och dryckResor

Så farlig kan din kaffemaskin vara – expertens varning

02 dec, 2020 
AvAino Oxblod
FotografJohan Strindberg / Bildhuset / TT.
Kaffemaskin.
Att ha hushållsredskap med avancerade funktioner och inbyggd elektronik kan göra livet enklare på många sätt – men det medför också en risk.
Säkerhetsforskaren Martin Hron har hackat en kaffemaskin och fått den att spruta hett vatten omkring sig, för att varna om att den typen av attack kan bli allt vanligare.
Annons
Här är de trendigaste färgerna i köket 2021Brand logo
Här är de trendigaste färgerna i köket 2021

I de allra flesta kök i dag finns elektroniska apparater – kaffemaskiner, smarta kylskåp och högteknologiska mikrovågsugnar.

Men utvecklingen med allt mer avancerad teknik i hemmet har också sina nackdelar och risker, menar säkerhetsforskaren Martin Hron.

I ett nytt experiment visar han hur han har lyckats hacka sig in i en uppkopplad kaffemaskin från märket Smarter, och får den att gå berserk och spruta hett vatten runt sig, för att sedan kräva att användaren ska betala en lösensumma.

Kaffemaskiner som löper amok och sprutar varm vätska över intet ont anande ägare kan orsaka farliga brännskador och möjlig kortslutning, bland mycket annat.

Vill visa på bristerna – köksmaskiner kan bli farliga

Martin Hron, som arbetar på Avast i San Fransisco, vill med sitt experiment peka på att det är lätt att ta över hushållsapparater som har egen mjukvara, och att det är något som alla ägare till smarta kök borde vara medvetna om. Från början ville han dock bara visa att maskinen kunde utnyttjas till att gräva fram kryptopvalutor, skriver Techworld.

Säkerhetsexperten och forskaren Hron menar att det är en stor brist att säkerheten i kaffemaskiner och liknande apparater är så svag, då de kan utnyttjas till att ta sig in ett nätverk, läcka data, installera utpressningsvirus eller genomför överbelastningsattacker.

Läs mer:

Annons