Trendar: InredningMat och dryckResor

Så går du ner i varv under semestern – på riktigt

29 jun, 2020 
AvLovisa Svedlund
Känner du ofta att semestern passerat utan att du blivit riktigt utvilad? Bryt vanan och gör såhär istället!
Annons
Så varvar du ner på semestern- Experten tipsarBrand logo
Så varvar du ner på semestern- Experten tipsar

Semester ligger framför dig och nu vill du får den där riktiga vilan som fyller dig med energi. Men tyvärr är det är inte ovanligt att man kommer tillbaka efter några veckors sommarledigt utan att ha fått återhämtningen man önskar.

Så hur gör du för att på riktigt få den vila och avkoppling du behöver?

– Ett klassiskt misstag många gör när semestern kommer är att underskatta hur lång tid saker tar – och packar in för mycket i schemat. Jag brukar säga att de ”randiga dagarna” gör oss väldigt gott, det vill säga dagar där all tid inte är planerad utan där det finns luft i systemet, säger Maria Farm som är psykolog och författare.

Om man till exempel ska åka och bada med barn, handla och laga middag, får man kanske tänka att det tar en hel dag, säger Maria Farm. Saker ska packas, alla ska vara mätta och helst ska man inte ha stresshuvudvärk redan innan man åkt.

Varva ner på semestern

Lyckas du med att planera din tid mer realistiskt, även om det tar emot, kommer din hjärnan varva ner och komma ur sitt problemlösningsmode, berättar Maria Farm.

Annons

Att ha luft i systemet gör också att man enklare kan hantera oförutsedda händelser: någon i familjen blir sjuk eller vädret den här dagen passade bättre för en annan aktivitet.

Maria Farm, psykolog
Maria Farm är psykolog och författare

– Detsamma gäller självklart om man inte har barn, utan kanske är singel eller ska åka iväg på något med sin partner. Det kan alltid bli bilkö eller hända något annat som jag inte kan påverka själv… när vi kommer hem på eftermiddagen är vi kanske trötta och orkar inte hitta på något mer. Det är en klassiker att underskatta den oplanerade tiden.

Känner du igen dig i att lyckas packa in för många saker under semestern? Inget konstigt med det. Det här är supervanligt, menar Maria Farm.

– Det är en stor utmaning idag att tänka på det andra sättet. Många jobbar till exempel i slimmade organisationer där man ska kunna leverera hundra procent hela tiden. Många av oss tar med det in i semestern, men en del av poängen med att ha semester är ju snarare att det inte ska vara så. Att vi får ett avbrott från precis det.

Annons

Värna om din egen återhämtning

En annan sak som är bra att tänka på är att inte ge avkall på det som precis du behöver göra för att återfå energi. Ibland prioriterar man att göra det bra för andra, umgås med släkt eller hänga med på det som din partner vill göra.

– Om du ser till att ge dig tid till det du vill och behöver göra, och inte alltid prioriterar det sist på dagen, så kommer du att må bättre. Då blir resten av dagen mer avkopplande, du ställer kanske rimligare krav på det som händer och på personerna du tillbringar tiden med.

Person som läser på stranden
Det är viktigt att värna om sin egentid – och inte prioritera det du själv behöver allra sist.

I samma anda tipsar Maria Farm om att ta reda på vilken återhämtning just du behöver.

– Jag märker att många använder det där ordet återhämtning synonymt med att fysiskt slappa men det kan vara väldigt individuellt. Fråga dig: ”när känner jag glädje och lugn, vad ger mig vila?”

Annons

– För en del är det kanske att träna på semestern, speciellt om man har en vardag där hjärnan får arbeta mycket annars. För andra kanske motion inte är lika lockande, utan man vill mer skrota runt hemma, gräva ner blomma, dricka saft och läsa tidningen.

Semester under corona

Semester i år blir annorlunda för många med tanke på coronapandemin. Kanske kommer du att tillbringa mer tid hemma än vanligt.

Så hur gör man för att få semesterkänsla och avkoppling ändå?

Maria Farm drar parallellen till någon med sömnsvårigheter. För en person med de här problemen är det viktigt att programmera om miljön och sammanhanget kring sängen och tiden innan man ska sova, så att det blir en stund då man börjar gå ner i varv. Man kanske slutar att använda sängen som TV-soffa och släcker ner belysningen på kvällen.

Personer som äter glass
Ska du ha semester hemma? Se till att skapa semesterkänsla genom att fixa extra fint eller göra aktiviteter som är nya för dig på hemmaplan.

– Det skulle man kunna översätta till att ha semester hemma och ändå få återhämtning. Jag tror det kan bli viktigt att göra så att något blir annorlunda där hemma för att hjärnan ska få känslan av miljöombyte, och inte triggas av att det kanske är här vi suttit i träningskläder och haft hemmajobb hela våren, eller vad det kan vara.

Annons

Man kan till exempel göra det lite extra fint hemma, ta in blommor eller komma på aktiviter som är något annat än det du brukar göra hemma till vardags.

– Man kanske också kan vara kreativ och brainstorma tillsammans. Ska vi hitta nya trevliga promenadstråk, kanske börja läsa en bok högt på kvällen eller hitta något annat att samlas kring inom ramen för den budgeten man har, säger Maria Farm.

Foto: TT, Maria Farm

LÄS MER:

Annons