Trendar: InredningMat och dryckResor

Så har du använt emojis fel – det här betyder de egentligen

15 okt, 2021 
AvAino Oxblod
FotografMIGUEL MEDINA, MART PRODUCTION/Pexels
Glad gubbe, ledsen gubbe, high five – eller betyder det verkligen det?
Att använda sig av emojis kan vara en riktig djungel, och det är lätt att det blir fel.
Här är emoji-ansiktenas riktiga betydelser!
Annons
Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnanBrand logo
Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnan

De allra flesta som kommunicerar i sociala medier, sms:ar eller chattar på datorn använder idag emojis. Men de gula ansiktena kan vara förvirrande, och det är vanligt att råka använda dem på fel sätt – att man helt enkelt tror att de betyder något annat än de egentligen gör.

Sajten Emojipedia beskriver alla emojis faktiska betydelse, så som de blir tolkade om man använder mobilens uppläsningsfunktion. I många fall är andra tolkningar av emojisarna dock så utbredda att de går att använda på olika sätt utan att folk reagerar.

Annons

Här är några vanliga missuppfattningar gällande emojis, och vad de egentligen betyder!

Missuppfattning: Gråtande emoji

Den här emojin med stora tårar, tolkar en del personer som att det är en ledsen emoji. Men faktum är att emojin är så glad att den skrattar så den gråter – vilket är upplagt för jobbiga missförstånd om man använder den som en ledsen emoji.

Emojin går till exempel att använda som svar om någon berättar något dråpligt eller drar ett skämt. Bland yngre generationer används emojin ofta ironiskt.

Annons

Missuppfattning: En cowboy

Den här emojin med cowboyhatt är det lätt att tolka som just en cowboy. Och visst, helt fel är det inte, men vill du använda den just för att beskriva en cowboy eller hästbonde så finns det andra emojis. Istället används emojin bäst till att visa en lite busig, skämtsam sida och en äventyrslusta.

Missuppfattning: Chockad eller galen

Den här emojin med överkryssade ögon och öppen mun ser lite galen ut, och det är många som också använder den på det sättet. Andra använder den också som ett chockat ansiktsuttryck. Men faktum är att den egentligen ska gestalta yrsel, illamående och berusning.

Annons

Missuppfattning: Poängtera något

Emojin med pekfingret i vädret går att använda på många olika sätt, men de flesta använder den för att poängtera något, eller visa att den kan relatera till ämnet som diskuteras. Emojin betyder dock egentligen att man vill ställa en fråga. Den kan också betyda siffran ett.

Missuppfattning: Avsky och äckel

Den här emojin med ihopskrynklat ansikte och ihopknipna ögon tror många betyder avsky eller äckel, och den uppfattningen är så utbredd att den absolut går att använda på det sättet. Men i grund och botten ska den visa frustration och irritation till den graden att man får kämpa mot tårarna.

Annons

Missförstånd: High five

Använder du den här emojin som en high five? Då gör du som de allra flesta, och kommer inte bli missuppfattad. Men går man tillbaka till en ursprungliga betydelsen så är det en japansk gest för tack – den föreställer alltså en person som håller ihop sina händer, och inte två personer som slår ihop varsin hand.

Annons