Tvätta jeans.
5 smarta torktumlartips som underlättar din vardag
0:57

Efter reklamen: 5 smarta torktumlartips som underlättar din vardag

(0:57)

Slå på ljud

Tvättar du dina kläder för sällan eller för ofta? Risken är att du gör både och – många av oss tvättar nämligen vissa typer av plagg oftare än de behövs tvättas, medan plagg som borde tvättas efter varje användning får åka på kroppen dag efter dag.

I en artikel hos The Sun listas hur ofta du borde bära olika plagg innan de tvättas, och listan ser inte riktigt ut som man kanske kan tro. Att trosor tvättas efter en användning är nog de flesta med på, men många använder sin behå långt fler än de två-tre gånger som egentligen är rekommenderat före tvätt.

Smarta tipset för att få upp envisa burklock

Vanliga t-shirts mår bra av att bara användas en eller två gånger innan de tvättas, och detsamma gäller vita kläder generellt. Dina jeans och kjolar kan du däremot använda desto mer innan de behöver åka en omgång i tvättmaskinen – där säger experterna att sex till tio respektive fem till sju tvättar är det som gäller. Tjocktröjor, munkjackor och collegetröjor kan du också bära fem-sex gånger innan du slänger dem i tvättkorgen.

Genom att inte tvätta kläderna för ofta så sparar du också både pengar och miljön.

Städexpertens 4 knep för den lata: Får mer förvaring på sekunder

Experternas tvättips – för att spara energi

Enligt undersökningar är det många som tvättar sina kläder på samma temperatur, 40 grader, oavsett vad det gäller. Men det är faktiskt inte alltid nödvändigt! Om kläderna inte är särskilt smutsiga så räcker det i många tvättmaskiner att tvätta dem på 30 grader för att det ska bli rent, något som också gör av med 38 procent mindre energi. Handdukar, lakan och kläder med envisa fläckar bör dock tvättas på högre temperaturer.

Så många användningar innan du tvättar

Trosor: 1 användning.
Behå: 2-3 användningar.
T-shirt: 1-2 användningar.
Vitt: 1-2 användningar.
Jeans: 6-10 användningar.
Tjocktröjor: 5-6 användningar.
Klänningar: 1-3 användningar.
Kjolar: 5-7 användningar.

Mest läst