0:56

Efter reklamen: Så rengör du spisen på bästa sätt

(0:56)

Slå på ljud

Vi är många som använder ugnen flera gånger i veckan, om inte dagligen – men att rengöra den görs desto mer sällan. Egentligen ska ugnen städas noggrant åtminstone var sjätte månad, och torkas av varje månad, men det är det nog inte mpånga som gör.

Ugnen prioriteras ofta bort på städningen, då det känns krångligt och opraktiskt att städa den – men det finns faktiskt lösningar på det problemet.

Husmorsknepen avlöser varandra när det kommer till att städa ugnen – man kan använda bakpulver, diskmedel, såpa, ättika eller till och med tandkräm.

Det viktiga att tänka på när man städar ugnen är att luckan allt som oftast är gjord av glas, och därför kan repas – välj alltså en mjukare rengöringsteknik till lyckan än till galler och ugnsväggar. Skippa också rengöringsmedel med slipmedel i.

Sakerna i din vardag som har en smart funktion – som du har undrat över

Två smarta sätt att städa ugnsluckan

Ett smart sätt att rengöra just ugnsluckan på är faktiskt med hjälp av aska. Om du har en kamin eller kakelugn hemma är det helt klart värt att testa.

Så här gör du för att städa med aska:

Fukta lite hushållspapper, doppa det i askan och gnugga sedan försiktigt på de envisa fläckarna på ugnsluckan. Askan tar bort allt från fett till matrester.

Vill du hellre städa med tandkräm? Gör då så här:.

Har du ingen tillgång till aska kan du testa att städa ugnsluckan med tandkräm i stället. Kläm ut en klick tandkräm på en skursvamp, och kleta ut tandkrämen över ugnsluckan. Vänta sedan några minuter innan du börjar gnugga in tandkrämen, så ska du se att de envisa fett- och matfläckarna följer med.

Källa: Allas.

7 oväntade platser i hemmet som är riktigt snuskiga