Trendar: InredningMat och dryckResor

Så sjuk kan du bli av dina egna lakan

18 jan, 2023 
AvAino Oxblod
FotografPEXELS
tvätta lakan sängkläder
Att tvätta sina lakan regelbundet är viktigt, inte bara för att motverka sunkig lukt.
Om du slarvar med att tvätta påslakan, örngott och lakan kan det faktiskt göra dig sjuk till sist.
Här är fyra saker som kan hända om du sover i samma lakan för länge.
Annons
5 vanliga myter om hygien som inte stämmerBrand logo
5 vanliga myter om hygien som inte stämmer

Det kan debatteras hur ofta det är nödvändigt att tvätta lakanen – medan vissa tycker att de bör bytas varje vecka så tycker andra att varannan vecka kan räcka. Men det finns också många som tvättar sina lakan i sängen långt mer sällan än så. I en undersökning sim gjordes 2020 visade det sig att en tredjedel av alla britter bara tvättar sina påslakan och lakan en gång om året.

Att slarva med hygienen i sängen kan få grava konsekvenser och till och med göra en sjuk. Här är fyra saker som kan drabba en om man inte byter lakan med jämna mellanrum, enligt The Sun.

1. Hudproblem

De döda hudceller som samlas på dina lakan är perfekt föda för kvalster. Lite kvalster kommer ingen undan att ha i sängen, men för mycket kan leda till hudproblem som exempelvis eksem eller annan irritation.

Annons

2. Allergier

En stor mängd kvalster kommer med andra problem också. Både kvalstrens avföring och rester av döda kvalster kan trigga allergier och astma. Det kan leda till svårigheter att andas, kliande ögon och en rinnande näsa.

Lakan kvinna säng
Det är viktigt att tvätta sina lakan regelbundet.

3. Blindtarmsinflammation

Bakterier byggs upp på lakanen om du inte tvättar dem, och om de bakterierna lyckas leta sig ner i halsen kan det leda till stora problem. Om du får en blockad eller infektion i blindtarmen på grund av bakterier kan du behöva opereras akut.

4. Infektioner

Bakteriella infektioner kan orsakas av avlagringar och bakterier i otvättade lakan. Allra vanligast är stafylokocker, som sprids enkelt och kan ge upphov till både sårinfektioner och bölder.

Annons