torka dina handdukar tvätt
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial
1:11

Efter reklamen: Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial

(1:11)

Slå på ljud

I dessa energikristider är det nog många som tänker ett varv extra innan de kör torktumlaren, och kanske hellre lufttorkar tvätten på tvättställ. Men det man kan märka då är att tvätten i stället inte slutar lukta unket eller fuktigt – speciellt tjockare föremål som lakan och handdukar – trots att de är nytvättade. Många märker också att handdukarna börjar lukta mer så fort de blir fuktiga efter användning, trots att de är nya. Men vad beror det på?

Städexperten: Vanliga missen många gör – gör rätt på några sekunder

Det undrade en kvinna på Facebook-fansidan för städexperten Mrs Hinch, något som The Mirror också har lyft. Kvinnan skrev om sitt problem med unkna handdukar, och letade svar på den jobbiga odören.

”Mina handdukar luktar när de blir fuktiga efter att man torkat sig efter duschen. Jag tror det kanske är bakterier. Jag tvättar all min tvätt i 30 grader. Behöver jag gå upp i högre temperaturer? Jag har försökt med antibakteriellt tvättmedel och det är ingen skillnad”, skriver hon, och konstaterar att hon också använder sig av ättika som sköljmedel.

Därför luktar handdukarna illa

Svaren lät inte vänta sig – och det var tydligt vad som var problemet. Att tvätta handdukar på så låg värme som 30 grader räcker inte för att få bort de envisa bakterier som trivs i varma och fuktiga miljöer som badlakan i badrum ofta utgör.

”Jag tvättar alltid mina handdukar på 60 graders värme. Har också ättika i tvätten också, eller hushållssoda”, svarar en person.

”Tvättemperaturen är inte tillräckligt hög för att döda bakterierna. Koka dem genom att tvätta på hög värme”, skriver en annan.

Farmoderns smarta knep får kläderna att lukta gott i 20 år

”Alla handdukar och lakan bör tvättas på 60 grader, annars rengörs de inte ordentligt”, sammanfattar en tredje.

Därför är det viktigt att tvätta dina lakan ofta
1:24

Efter reklamen: Därför är det viktigt att tvätta dina lakan ofta

(1:24)

Slå på ljud
Mest läst