Julen har kommit och gått, och vare sig man vill göra sig av med julpyntet snarast eller vänta till tjugondag knut så finns det saker att tänka på innan granen kastas ut och pyntet hamnar i förvaringslådor på vinden.

Rengör julgranskulorna innan du lägger undan dem

Marléne Eriksson, städexpert, listar vad det är man ska tänka på när man städar bort julen, i Nyhetsmorgon i TV4.

Vad många missar är att rengöra sina julgranskulor, trots att de hänger framme år efter år.

– En del sprejar ju snö och det blir lite fettigt. En del säger: "Man kan ju inte göra rent kulorna", men jo, det kan man visst. Man kan ha en hink där man stoppar ner kulorna med lite såpa och vatten, ta upp och skölja av dem och sedan lägga dem i kartongen. Om man inte rengör kulorna blir de matta och fula, säger Eriksson i TV4.

Smarta sättet att hålla ljusslingan utan trassel

Ett återkommande problem varje jul är när ljusslingan till granen ska plockas fram är att den långa sladden på något outgrundligt sätt trasslat ihop sig till en stor boll under månaderna i lådan på vinden eller i förrådet. Men det finns faktiskt ett enkelt sätt att förhindra detta.

En kvinna som uppmärksammats av brittiska tidningen The Mirror visar hur man bara behöver ett Pringles-rör för att hålla ordning på sin julslinga.

Efter att ha tejpat igen locket på ett tomt Pringles-rör, så tejpade hon fast änden på ljusslingan på röret. Därefter är det bara att surra ljusslingan runt röret medan men tar av den från julgranen. När hela slingan är borttagen från granen så tejpade hon fast den andra änden av slingan på röret också – och vips håller det sig städat fram till julen 2021.

”Fungerar perfekt” är kvinnans betyg på knepet, och i en stor Facebookgrupp har hon också fått medhåll från många andra som testat knepet och är nöjda med resultatet.

Så minskar du barrandet – och därför går dammsugaren bort

När allt pynt är bortplockat så återstår själva granen, och har man valt att ha en äkta gran så är det ett återkommande gissel hur man ska göra sig av med den på bästa sätt, och samtidigt minimera spridningen av barr i hemmet.

Marléne Eriksson tipsar om att man kan köpa väldigt stora plastpåsar på stormarknader, som man helt enkelt antingen trär över sin gran eller stoppar in granen i, för att hålla barrandet till en plats och inte ha det överallt.

När granen sen är bortburen till återvinningen eller graninlämningen så kommer man så klart ändå ha en del barr i hemmet. Det viktiga då är att inte använda sig av dammsugaren för att få upp dem.

– Det sopar jag upp, använd inte dammsugaren. De här små barren kan gå in i motorn, så den kan gå sönder, säger Marléne i Nyhetsmorgon.

Elda med kvistar från julgranen för att rensa

Det kan dock vara smart att spara lite grenar från granen innan den slängs ut, i alla fall om man har någon plats att elda på i hemmet.

– Har man vedspis, kakelugn eller någon form av eldstad hemma är det idealiskt att ta lite kvistar av granen för att stoppa i spisen, för det renar faktiskt dina kanaler. Men det gnistrar mycket, så se till att man sätter på gnistgallret innan. Men det är idealiskt för att rensa.

Läs mer:

Därför ska du inte skölja av tallrikarna innan du kör diskmaskinen

Så tar du dig igenom tunga oxveckorna

Kritiken mot Grease – efter alla år

Utvald läsning

Femina