Trendar: InredningMat och dryckResor

Smarta salladsknepet – för att kunna somna lättare

16 maj, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT, tiktok
knep för bättre sömn sallads-te
Har du svårt att somna om nätterna – testa att dricka salladsvatten.
Det är i alla fall ett tips som nu sprids på sociala medier, och som backas upp av tidigare forskningsstudier.
”Det fungerade alltid jättebra och är helt naturligt”, skriver en person som gillar knepet.
Annons
Så påverkar sömnbrist ditt hår och din hud negativtBrand logo
Så påverkar sömnbrist ditt hår och din hud negativt

Brukar du ha svårt att komma ner i varv och somna om kvällarna, eller kanske till och med lider av insomnia? Då kan salladsvatten vara något att testa. Ett gammalt husmorsknep som ska hjälpa mot just sömnsvårigheter sprids på sociala medier, och får många att bli nyfikna.

I en video på sociala medier-appen TikTok, som har blivit omskriven av The Mirror, visar en kvinna hur hon lägger ner några tvättade salladsblad i en mugg och sedan häller kokande vatten över. Efter att ha låtit vattnet dra plockar hon bort salladsbladen och dricker vattnet, som hon också smaksatt med pepparmyntste för att det ska bli godare. Kvinnan menar att dekokten gör att hon känner sig sömnig – och tipset får många att gå i taket.

Annons

”På väg för att handla 30 salladshuvuden”, skriver en person.

”Min mamma brukade göra det här för mig, kokade vatten och lämnade det i kastrullen i 5 minuter på lägsta värmen, det fungerade alltid jättebra och är helt naturligt”, skriver en annan.

Studier visar salladens egenskaper

Men salladsknepet är inte bara en sociala medier-trend, utan har faktiskt uppbackning i forskning. Sallad innehåller lactucarium, ett ämne som ska göra det lättare att somna och dessutom vara smärtlindrande. 2017 publicerades en forskningsstudie på ämnet, som LadBible har rapporterat om.

Där slås det fast att sallad, och främst romansallad, är känd för sina medicinska egenskaper.

”Resultatet av den här studien visar att sallad, särskilt romansallad, är en intressant och billig källa till sövande medel och antioxidanter.”

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons