Trendar: InredningMat och dryckResor

Sommar i Sverige: 11 tips på bra utflykter och resmål

30 apr, 2020 
AvNina Nyström
Tips på svenska sommarupplevelser. Camping och skärgård
I sommar kommer fler svenskar än på länge stanna hemma och uppleva vår vackra natur och hitta nya sommarpärlor. Här är elva tips på härliga sätt att göra det på, i kombination med roliga aktiviteter och god mat.
Annons
Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommarBrand logo
Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommar

I år är det svårt att spika sommarplanerna i god tid – men det är härligt att drömma, och ska man hålla sig hemikring hela sommaren behöver man ändå ha några utflykter på agendan. Självklart får man anpassa sina planer till det rådande coronaläget och semestra efter förutsättningarna och hälsomyndighetens rekommendationer.

Det kan vara klokt att fokusera på att utforska sitt närområde – vi är ganska säkra på att du hittar tips på den här listan som du inte provat på, fast det inte är särskilt långt bort.

Båtluffa i Stockholms skärgård

Båtluffa i Skärgården
Foto: Kajsa Markne, Skärgårdsstiftelsen.

Köp ett 5-dagars båtkort och utforska skärgården. Hitta undangömda vikar, varma klippor och kanske hälsa på på Saltkråkan? För den som vill bo bekvämt finns gott om vandrarhem, annars kan det vara nog så mysigt att tälta. Mer info hittar du på Skärgårdsstiftelsen.

Annons

Cykla längs Göta kanal

Göta kanal
Foto: Oscar Lüren

Längs Göta Kanal hittar du nästan nio mil bilfri väg där du kan uppleva slussningarna, stanna till för ett dopp och njuta av god mat på mysiga restauranger längs vägen. Missa inte pärlor som glassmeckat Söderköping, och vackra Varmobaden i Motala med 5 kilometer lång sandstrand. Det finna massor av färdiga paket att välja på för dig som vill kombierna båt, cykel och övernattning. Läs mer på gotakanal.se.

Cykla dressin

Cykla dressin
Foto: Visit Skåne

Att upptäcka Sverige på gamla nedlagda tågspår är en spännande och annorlunda upplevelse. Packa picknickkorgen, badkläderna – och varför inte tältet – och ge er ut. Det finns gott om spår att välja på i hela landet och dressinen glider lätt på smalspåren, vilket gör att det till en riktigt fartfylld och njutbar upplevelse.

Annons

Vandra i närområdet

Vandrare på Skåneleden
Foto: Apelöga

Utforska närområdet till fots. Sverige kryllar av vackra vandringsleder, du väljer själv om du vill göra det till ett längre äventyr eller om du nöjer dig med en eftermiddagsetapp. Här hittar du 18 tips på fina leder med trevliga stopp längs vägen.

Upplev Dalarna

dalastuga
Foto: TT

Området runt Siljan bjuder förutom härlig natur och kultur på en hel massa kul att göra. Prova hisnande sommarrodel i Rättvik, spana in lodjur, varg och isbjörnar i Orsa Rovdjurspark eller lek loss på Leksands sommarland. Sommarlandet bjuder på massor av vattenskoj, studspark, zipline, höghöjdsbana, guldvaskning, ett flertal motoraktiviteter – och en hel massa mer! Kanske en mysig flerdagarsutflykt då ni hinner med flera aktiviteter runt Siljan?

Annons

Utforska Kungsleden

Vandra Kungsleden
Foto: Gösta Fries/SFT

Är det i år du bockar av Kungsleden? Den vackra leden mellan Abisko och Hemvan är drygt 400 kilometer lång och går genom fyra nationalparker; Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek och Pieljekaise. Terrängen varierar och bjuder på allt från utmanande alpinmark till mer flack fjällbjörkskog. Njut av motionen, tystnaden och naturupplevelsen.

Glamping

Glampingtält ute i naturen
Foto: TT

Glamping har blivit ett populärt begrepp de senaste åren och passar dig som gillar friluftsliv, men är lite bekväm av dig. Ordet är en sammanslagning av orden glamour och camping – och syftar till en lite lyxigare variant av traditionell camping. Här hittar du sju tips på fina glampingplatser.

Annons

Upplev Norrland med tåg

Inlandsbanan
Foto: Inlandsbanan

Med Inlandsbanekortet kan du resa obegränsat i 14 dagar och gör stopp i till exempel Östersund, Gällivare, Storuman och Vilhelmina. Upplev midnattssol, samekultur, vidsträckta vyer och vilda djur längs vägen. Tåget trafikerar även pärlor söderöver, som Mora och Orsa – varför inte kombinera med Dala-tipsen ovan?

Upptäck höga kusten

Tjej vandrar på Höga kusten
Foto: Höga kusten

Vårt vackra naturvärldsarv bjuder förutom den kända bron på oändliga valmöjligheter att uppleva den vackra naturen. Här finns fina vandringsleder, badklippor, mysiga bed-and breakfasts och bra fiske.

Annons

Cykla på Ven

Ven
Foto: Visit Skåne

Mellan Skåne och Danmark ligger den lilla ön Ven – ett perfekt resmål för enkel cykling. Den pittoreska, natursköna ön är platt, har inte så mycket bilar och det finns massor av caféer, restauranger, gårdsbutiker, gallerier och härliga badplatser att välja bland när det behövs ett stopp. Stanna gärna över en natt på vandrarhem för att slippa stressa innan du tar färjan tillbaka till Landskrona.

Testa livet i husbil

Campervan
Foto: Unsplash

Husvagn och husbil minns många från barndomen. Och är det inte ganska fina minnen? Den här semesterformen ger dig möjlighet att vara spontan, följa vädret, hitta nya pärlor och rå om dig själv. Lasta badkläderna, sällskapsspelen och uppdatera husvagnssemestern till 2020 års version och upptäck Sverige – det kommer bli grymt!

LÄS MER:

Annons