Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: InredningMat och dryckResor

Studentpresent till kille och tjej – 18 tips på fina gåvor 2024

24 maj, 2024 
studentpresenter till kille och tjej
Från inredning till smycken och oförglömliga upplevelser – här är våra bästa tips för dig som ska ge bort en studentpresent 2024!
Annons
Femina stylar #2 – Tre looks som är perfekta för sommarfesternaBrand logo
Femina stylar #2 – Tre looks som är perfekta för sommarfesterna

Sommaren är äntligen här med allt vad det innebär – och inte minst betyder det att det snart är dags för nyblivna studenter att springa ut mot vuxenlivet, dansa på flak och kasta sina hattar. Ska du gå på studentmottagning i sommar och behöver inspiration kring vad du kan ge bort i present? Oroa dig inte, här tipsar vi om flera fina alternativ som passar som studentpresenter!

Vad ger man i studentpresent?

En vanlig fråga är vad man egentligen bör ge bort i studentpresent. Det finns givetvis inga rätt och fel, men det kan vara bra att tänka på att studenten antagligen står inför att flytta hemifrån och alltså kan behöva lite hjälp på traven när det kommer till husgeråd. Sådant som man tänker att ”alla redan har” är perfekta, för det har antagligen inte studenten ännu.

Annons

Glas, koppar och fat är populära och användbara presenter. Så är även handdukar, vaser och filtar exempelvis. Vill du ge en mer personlig studentpresent? Ett riktigt fint smycke som kan hålla hela livet är en fin gåva och kan exempelvis bli en minnesvärd studentpresent från föräldrarna till studenten. Tycker du snarare att det känns kul att bjuda på en upplevelse än att ge bort en sak? En rolig studentpresent kan också vara en härlig weekend eller övernattning på ett av Sveriges alla spahotell.

Tips: Studentpresent för kille och tjej 2024

Här har vi samlat våra bästa tips på studentpresenter som passar både honom, henne och hen – från praktisk inredning till lyxiga smycken och roliga upplevelser.

Billig studentpresent under 300 kronor

En bra present behöver givetvis inte kosta skjortan. Några av de mest användbara studentpresenterna kan faktiskt vara de billiga! Här är några tips på riktigt prisvärda gåvor.

Annons

Grytvante och grytlapp i Unikko-mönster

Marimekko

Unikko-mönstret är som bekant en riktig klassiker från Marimekko. En fin grytvante eller grytlapp i mönstret är en fin och praktisk studentpresent, som garanterat kommer komma till användning,

Muminmugg

Arabia

Det är många som är förtjusta i att samla på muminmuggar! Varför inte ge bort en fin mugg åt studenten, som start på en kommande samling?

Annons

Kokboken Snabbmat för gröna gourmander av Siri Barje

Bonnier Fakta

När det är dags att flytta hemifrån kan det vara läge för varje student att vässa sina matlagningskunskaper. En kokbok är en bra början – men kom ihåg att hålla det enkelt. En nybörjare kanske inte kommer vilja spendera timmar i köket. Siri Barjes ”Snabbmat för gourmander” är därför ett utmärkt alternativ. Dessutom går den ut på att laga grön mat – vilket ju i sig är att investera i framtiden.

Studentpresent under 600 kronor

Om du vill lägga några hundralappar till finns det många fina alternativ. I den här prisklassen kan du exempelvis hitta vackra dekorationsföremål eller de perfekta dukningsprylarna till studenten.

Blåa linneservetter

Lovely Linen

Ett par fina servetter att duka med är kanske ingenting som en student skulle unna sig själv. Därför är det en riktigt härlig present, som sätter guldkant på kommande högtider och trevliga middagar.

Annons

Gul kruka i keramik

Bergs Potter

En fin kruka är en riktigt bra present, som pushar studenten i rätt riktning – det vill säga att fylla det nya boendet med lite grönt! En snygg kruka i keramik är inte heller någonting som man tröttnar på, utan kan bli en evig detalj i hemmet.

Vit vas med organiska former

HKliving

Kanske har studenten i fråga en modern smak? Spana då in den här vita vasen med spännande, runda former. För en vas – det behöver man alltid! Det kommer studenten inte minst märka på sin stora dag.

Annons

Ostindia-koppar

Rörstrand

Koppar och muggar är helt enkelt nödvändigt i ett hem. Rörstrands klassiska serie Ostindia är riktigt fin – och vill du så kan du komplettera med mer porslin från serien.

Vita uppläggningsbestick

Sabre Paris

Besticken, tallrikarna och vattenglasen – ja, sådant som ska användas varje dag – kanske är någonting som man vill välja ut själv. Däremot är det ju väldigt tacksamt med de där extragrejerna som man inte tänker på att man behöver, såsom fina uppläggningsbestick. De här stilrena varianterna från Sabre Paris för tankarna till en fransk bistro.

Annons

Vinglas för chardonnay

Riedel

Vinglas är en riktigt klassisk studentpresent, som alltid går hem! De här lyxiga glasen för chardonnay kommer från vinälskarnas favorit Riedel.

Skålen Oyster

Mateus

Skål och uppläggningsfat är sällan någonting som en student redan har i sin ägo. Exempelvis Mateus populära Oyster-skål kan passa bra i de allra flesta hem.

Annons

Studentpresent under 2000 kronor

Vill du skämma bord studenten lite extra? Satsa på eviga designklassiker som håller över tid – eller varför inte ge bort en fantastisk upplevelse som blir ett minne för livet?

Klassisk ullfilt

Klippan Yllefabrik

Vem älskar inte en mysig filt? Mångas absoluta favorit är Klippans klassiska Gotlandspläd. Kort sagt, en tidlös filt som kan vara under en livstid!

Randigt förkläde

Lovely Linen

Tycker studenten redan om att laga mat? Stötta matlagningsintresset med ett snyggt och praktiskt förkläde – som också blir en snygg inredningsdetalj.

Annons

Stekpanna i stål

Fiskars

När det är dags att ställa sig vid spisen behöver studenten givetvis bra kastruller och stekpannor. Här kan det vara bra att tänka hållbart och långsiktigt och skippa plastiga material som varken står sig över tid, eller är särskilt bra för oss. En stekpanna i rostfritt stål kan studenten däremot ha hela livet.

Ljusstakar i rostfritt stål

Georg Jensen

Vill du skämma bort studenten lite extra med fin design? Georg Jensens ljusstakar Cobra kommer i ett trepack och är populära att ge bort i studentpresent.

Annons

Karaffen Cobra

Georg Jensen

Även Georg Jensens karaff i Cobra-serien är ett uppskattat alternativ. Är ni flera som vill ge bort extra fina presenter? Snacka ihop er så kan ni gå ihop och ge bort en eller flera inredningsdetaljer från serien.

Spa och övernattning på Steam Hotel

Vad kan väl vara mer minnesvärt än en härlig upplevelse? Skäm bort studenten med en ”staycation” på spahotellet Steam Hotel i Västerås – och bjud på övernattning, middag och spa i ett smidigt paket. Kanske har studenten en hel del ledighet framför sig? Kom ihåg att presenten då inte behöver bli så dyr, eftersom det är billigare att boka en vistelse mitt i veckan.

Annons

Personlig studentpresent: Fina smycken att ge bort

En populär studentpresent till både honom, henne och hen är ett riktigt fint smycke. Välj ett tidlöst smycke som studenten inte kommer tröttna på – och i material som står sig, såsom silver eller guld. Ett smycke är en härlig personlig studentpresent och det är inte ovanligt att exempelvis föräldrar väljer det alternativet.

Ett märke som många unga uppskattar är Louis Abel, som gör unisex-smycken. En ring eller ett halsband från märket passar som studentpresent till en kille, tjej, ickebinär eller student med en annan könsidentitet.

Ring i silver med böjda former

Louis Abel

Jimmy Loutfi prisades som Årets accessoardesigner på ELLE-galan 2024. Ett smycke från hans märke Louis Abel är inte bara trendigt just nu, utan kommer också förbli en kär favorit för studenten år efter år. Ett fint alternativ är den snygga Aurea-ringen i ett tunnare utförande.

Annons

Klassisk silverkedja

Louis Abel

Ytterligare ett smycke från Louis Abel, som kan passa till alla, är den vridande halskedjan med den vackra solformade haken. Kedjan passar utmärkt att bära och älska varje dag – för restan av livet!

Annons