Trendar: InredningMat och dryckResor

Svenska kvinnor: Covid-19 har fått oss att sminka oss mindre

09 okt, 2020 
AvElin Samuelsson
FotografPrivat/Instagram
Foto: Privat
Smink eller inte smink – det är frågan! Under pandemin är det många rutiner som ruckats ur balans för många av oss, inte minst den dagliga sminkrutinen. Vi har pratat med några kvinnor som lagt mascaran och puderborsten på hyllan.
Annons

I över ett halvår nu har många svenskar vant sig vid att jobba hemifrån, undvika att röra sig bland mycket folk och kolla på film hemmavid en fredagskväll istället för att gå ut på krogen. Förmodligen har vi sparat både tid och pengar sedan Covid-19 lamslog världen.

Inte minst när det kommer till smink.

Den ofrivilliga karantänen verkar nämligen ha satt spår i folks makeup-vanor. En amerikansk undersökning visar att 71 procent av de kvinnor som vanligtvis brukar använda smink använder mindre smink på grund av de livsstilsförändringar som Covid-19 har fört med sig. För en del innebär det både sparade tusenlappar och många minuters extra skönhetssömn på morgonen.

Under våren och sommaren har det dessutom gått en trend på Instagram bland kända kvinnor som lagt ut osminkade selfies under karantänen.

Med en nyvaken uppsyn passar till exempel Helen Mirren på att uppmana sina följare att donera pengar till en välgörenhetsorganisation som stöttar corona-vården och dess patienter.

Annons

Och med en mask för ansiktet och osminkade ögon ber Jennifer Aniston sina följare att förhindra smittspridningen av viruset.

Iklädd morgonrock blickar Michelle Pfeiffer upp mot himlen och undrar ”Är det över än?”

Dragit ner på sminket

Allas.se har pratat med tre svenska kvinnor som alla dragit ner på sminkkonsumtionen som en följd av den sociala distanseringen. För Paulina Karabova Bäckström, 26, började det när skolan stängde och började med distansundervisning. I vanliga fall brukar hon sminka sig runt ögonen och på läpparna och använda mineralpuder för en naturlig look.

– Jag sminkar mig extremt sällan nu under pandemin. Jag har känt ett mindre behov av att sminka mig, är jag bara hemma själv så sminkar jag mig aldrig, säger hon.

Med tiden tappade jag lusten att sminka mig

Även Isabella, 29, brukar sminka sig i vanliga fall, med transparent puder, rouge, highlighter och contouring, samt ögonbrynspenna och mascara. Hon trivs bäst när hon är sminkad och kan annars känna sig lite trött och tråkig. Men dessa tider har fått henne att känna att hon inte längre behöver lika mycket smink för att känna sig bekväm.

Annons

– Efter att ha arbetat hemifrån sedan i mars och alla kollegor har sett mig utan smink så känner jag mig bekväm med att endast fylla i ögonbrynen när jag lämnar hemmet, säger hon.

Paulina Karabova Bäckström har dragit ner på sminket, även när hon går ut på krogen.

För Paulina Karabova Bäckström har pandemin även inneburit färre besök på barer och klubbar, vilket också bidragit till mindre sminkkonsumtion.

– Och när jag väl gått ut så har det bara varit med personer som vet hur jag ser ut och som jag inte känner något behov att sminka mig inför. De gånger jag gått ut har jag inte haft något smink med mig heller, så det kanske också kan vara en fundering, säger hon.

Van att se sig osminkad

Nina Papadakis, 40, gillar att sminka sig till vardags för att känna sig fin och för att skilja mellan jobb och hem. Men det är en gräns som nu har suddats ut, sedan hon arbetat hemifrån i ett halvår.

Annons

– I samband med att hem och jobb flöt ihop har jag börjat sminka mig mindre. I början sminkade jag mig hemma för att ha kvar rutiner och på något sätt känna att arbetsdagen börjar. Men med tiden tappade jag lusten att sminka mig, vilket även har lett till att jag blivit van att se mig osminkad i spegeln, berättar hon.

Nina Papadakis har vant sig vid att se sig själv i spegeln utan smink.

Nina brukar vanligtvis sminka sig för att känna sig piggare och använder oftast bb cream, rouge, concealer, kajal och mascara. Hon brukar böja upp ögonfransarna för att hon annars tycker hon ger ett trött intryck.

– Men nu har jag blivit van vid mitt osminkade ansikte och tycker inte att jag ser lika trött ut längre som jag gjorde innan, säger hon.

Trots att Nina Papadakis känner sig mer bekväm med smink än utan har corona helt klart påverkat hennes inställning.

Annons

Jag kan nästan bli lite förvånad över hur jag ser ut med smink.

– När jag är osminkad brukar jag känna mig lite naken och utelämnad. Nu har jag till och med varit på krogen osminkad, och jag har varken brytt mig eller känt mig ful för det.

Smink tar mycket tid

Även om Paulina alltid har känt sig fin utan smink så tycker hon det är kul att sminka sig, att det ger något lite extra. Hon brukar använda kajal som kan suddas ut som ögonskugga, glittereyeliner om det är ett festligt tillfälle eller hon bara känner för det, mineralfoundation, fast och flytande läppstift, läppenna, krämögonskugga och mineralbronzer.

– Men nu när jag sminkar mig, när det väl händer, så kan jag nästan bli lite förvånad över hur jag ser ut med smink och tycka att det är för mycket.

Nina däremot skulle gärna vara fixad från topp till tå varje dag, men pandemin har gett henne en tankeställare om hur mycket tid som smink faktiskt kan stjäla.

– Jag är inte lika taggad på att lägga ner en timme varje dag på att sminka mig!

Annons

Läs mer:

Fem vanliga frågor och svar om covid-19Brand logo
Fem vanliga frågor och svar om covid-19
Annons