Trendar: InredningMat och dryckResor

5 tecken på att din mamma är kontrollerande

06 jul, 2021 
AvEmma Castman
AvEmma Castman
Känner du att din mamma kontrollerar mer eller mindre allt i ditt liv? Här är fem exempel på att så kan vara fallet.
Annons
TV: Så hanterar du kontrollerande föräldrarBrand logo
TV: Så hanterar du kontrollerande föräldrar

Upplever du din mamma som kontrollerande och någon som får dig att känna ständig skuld, är du inte ensam. Tvärtom. Få har en helt friktionsfri relation till sina föräldrar. Nedan listar vi exempel på handlingar som indikerar på ett kontrollerande beteende.

Ps! Att bli medveten om problemet är också första steget mot en lösning.

Din mamma respekterar inte faktumet att du numera är vuxen

Även om det är fint att din mamma fortfarande ser dig som sitt barn är det viktigt att du får verka självständigt. Om din mamma inte litar på din förmåga att agera som vuxen kommer det att kunna påverka er relation negativt. Sätt upp tydliga gränser och påminn henne om att du bär ansvaret över ditt eget liv.

Du känner dig skyldig att hjälpa din mamma fatta beslut

Lika viktigt som det är att du får agera självständigt, lika viktigt är det att din mamma får agera självständigt. Ber din mamma alltid dig om råd eller kräver att du är ständigt närvarande är risken stor att hon har svårt att släppa kontrollen över ert förhållande, och på sikt kan det skada er relation. Berätta hur du känner och kom tillsammans fram till en lösning på problemet.

Annons

Din mamma har åsikter om allt du gör

Som vuxen är det viktigt att du känner att du har makten över ditt eget liv och möjlighet att fatta egna beslut. Även om mammor i princip alltid vill sina barns bästa har de faktiskt inte rätt att lägga sig i särskilt mycket. Ge råd och vägleda när tillfälle ges, absolut – men att dagligen diktera villkoren när det kommer till kost, utbildning, arbete och relationer är inte okej. Sätt ner foten och förklarar att du lovar att ta ansvar över ditt eget liv, bara du får möjligheten.

Din mamma är överbeskyddande

Kontrollerande föräldrar är ofta väldigt oroliga över vad som ska hända deras barn. Genom att verka kontrollerande hoppas de kunna skydda dem från eventuell fara och samtidigt hantera sin egen ångest och oro. Att vara överbeskyddande är alltså inget din mamma gör av illvilja, men ändå. Du behöver ditt utrymme, så är det bara.

Du upplever din mamma som kontrollerande

Lita på din magkänsla, i alla lägen. Känner du att din mamma ifrågasätter allt du gör, lägger sig i sådant som inte rör henne eller berättar för dig vad som är rätt och fel bör du sätta dig ner och prata med henne om problematiken. Få henne att förstå att du älskar henne och bryr dig om henne, men att det är viktigt för dig att ni båda får äga makten över era egna liv.

Artikelinspiration: Bustle

Foto: TT

TV: Här är 8 enkla saker som boostar din självkänslaBrand logo
TV: Här är 8 enkla saker som boostar din självkänsla
Annons