Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: InredningMat och dryckResor

5 saker att tänka på när du använder munskydd

02 jan, 2022 
mask munskydd tips
Fler och fler använder munskydd även i Sverige – här är fem saker som är bra att tänka på innan och efter att du gör ditt val av mask.
Annons

Det dröjde ett litet tag, men efter att pandemin hade pågått i nästan ett helt år så uppmanades även vi svenskar att bära munskydd i vissa miljöer med start i början av 2021. Sedan dess rekommenderas vi bland annat att använda munskydd i kollektivtrafiken när det inte går att undvika trängsel, och numera ser vi ofta masker även när vi besöker vården, i affärer och i många andra sammanhang. Kanske ska du till och med bege dig ut och resa snart till en plats där munskydd är ett måste?

Förutom de medicinska aspekterna av att bära munskydd så kan det innebära några betydligt mer triviala problem, som till exempel att finnar dyker upp där huden täcks av masken, särskilt om du använder den ofta och länge. Nedan har vi listat några saker som du kan tänka på när du använder munskydd – från viktiga faktorer för att minska smittorisken till hur du får sminket att hålla under munskyddet.

Viktigt att påpeka är att de flesta varianterna av munskydd som finns att köpa är icke-medicinska munskydd som inte skyddar bäraren mot virus som Covid-19 – se till att läsa på noga om produkten innan du köper och börjar använda ett munskydd.

Annons
Munskydd har varit ett vanligt inslag på modeveckorna runtom i världen under de senaste säsongerna.

Tips för att bära mask och munskydd

Här listar vi några saker som är bra att tänka på i valet av munskydd, samt hur du underlättar användningen av ditt munskydd.

1. Välj en mask som är enkel att ta på och av

Oavsett om du använder engångsmasker eller tvättbara munskydd så ska du endast ta i banden, inte i själva tyget, när du tar på och av det.

Uniqlos Airism-mask har tre lager, varav mittenlagret filtrerar bort upp till 99 % av alla partiklar. De säljs i trepack och finns i flera olika färger och storlekar. Läs mer och köp maskerna här (reklamlänk).

Annons
svart munskydd Airism för vuxna och barn från Uniqlo
Klicka på bilden för att komma direkt till munskydden.

2. Förvara munskyddet på rätt sätt

Det ska mycket till för att den som bär munskyddet ska vara skyddad mot smitta – de flesta munskydden som vi använder idag är som sagt icke-medicinska och syftar snarare till att minska risken för att vi själva sprider smitta, kanske till och med utan att veta om det. Med andra ord ska andra inte komma i kontakt med ditt munskydd; därför bör du förvara ditt använda tvättbara munskydd i exempelvis en stängd plastpåse om du inte tvättar det direkt.

Annons

Om du använder en engångsmask så bör du se till att slänga den direkt efter användning. Det här 10-packet med blå engångsmasker finns hos Åhléns, läs mer och köp munskydden här (reklamlänk).

blått engångs-munskydd
Klicka på bilden för att komma direkt till munskydden.

3. Välj ett munskydd som inte gör ont på öronen

Genom att välja ett munskydd med justerbara band kan du bestämma hur hårt det ska sitta. Masken ska givetvis sluta tätt kring ansiktet oavsett, men du behöver inte få ont bakom öronen för det.

Det här svarta munskyddet från Neqi har en skön passform och är lätt att ta av och på. Läs mer och köp det här (reklamlänk)

Annons
svart munskydd från Neqi
Klicka på bilden för att komma direkt till munskyddet.

4. Var noga med att rengöra huden

Aldrig tidigare har vi väl hört uttrycket "maskne" – en förkortning för mask-acne som grundade sig i att många upplevde att huden runt huden fick mer blemmor och utslag efter att ha burit mask. Det kan bland annat bero på att svett, döda hudceller och bakterier samlas under munskyddet, vilket gör det till en grogrund för finnar och andra orenheter. Se därför till att rengöra din hud noga varje dag.

Liquid Facial Soap från Clinique rengör huden, mjukar upp döda hudceller och finns för flera olika hudtyper. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

Annons
Ansiktsrengöring Clinique Liquid Facial Soap
Klicka på bilden för att komma direkt till rengöringen.

5. Se till att sminket sitter på plats (om du använder det)

Den här punkten är såklart den minst viktiga på listan, men om du ska iväg på en liten middag eller ha en date night med partnern så är det ju ändå tråkigt om du har lagt tid och energi på en makeup som sedan till stor del sitter på munskyddet istället för på ditt ansikte.

All Nighter Setting Spray från Urban Decay är en populär setting spray som du sprayar över din makeup som en mistoch som håller makeupen på plats i upp till 16 timmar. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

Annons
Urban Decay All Nighter setting spray
Klicka på bilden för att komma direkt till setting sprayen.

Samma spray finns även i en extra matt variant för dig som vill undvika glansighet. Läs mer och köp setting sprayen här (reklamlänk).

Urban Decay All Nighter Ultra Matte setting spray
Klicka på bilden för att komma direkt till setting sprayen.

Flytande läppstift både sitter länge och smular inte, något som helt klart är en fördel under masken. Hos New York Magazine tipsar flera välrenommerade makeup-artister om Powder Kiss Liquid Lipstick från MAC Cosmetics, som finns i många fina färger. Läs mer och köp läppstiftet här (reklamlänk).

Annons

Snygga munskydd

Här har vi samlat fler snygga munskydd om du inte vill bära de blå engångsvarianterna.

Mönstrat munskydd, By Malene Birger

Svartvitt mönstrat munskydd i viskos från By Malene Birger. Det kommer med en liten förvaringspåse och finns även i brunsvart. Läs mer och köp munskyddet här (reklamlänk).

svartvitt mönstrat munskydd från By Malene Birger
Klicka på bilden för att komma direkt till munskyddet.

Munskydd, Airinium

Rosa mask från svenska Airnium. Den är framtagen för att skydda mot luftföroreningar och har ett filter som filtrerar ut partiklar ner till storleken 0,3 micrometer, till exempel pollen, och finns i olika färger och storlekar. Läs mer och köp masken här (reklamlänk).

Annons
rosa munskydd från Airinium
Klicka på bilden för att komma direkt till munskyddet.

Mönstrade munskydd, Becksöndergaard

Färgglada mönstrade munskydd från Becksöndergaard. De är tvättbara, är gjorda i bomull och har tre lager. Läs mer och köp munskydden här (reklamlänk).

mönstrade munskydd från Becksöndergaard
Klicka på bilden för att komma direkt till munskydden.

Glittrigt munskydd, Neqi

Svarta munskydd med guldigt glitter från Neqi. De är tvättbara, har 3 lager och är gjorda av polyester, bomull och spandex. Läs mer och köp maskerna här (reklamlänk).

Annons
glittrigt munskydd från Neqi
Klicka på bilden för att komma direkt till munskyddet.
Så använder du munskydd på rätt sättBrand logo
Så använder du munskydd på rätt sätt
Annons