Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

4 knep för att undvika maskne

28 feb, 2021 
AvJessica Blockström Hember
FotografElena Rostunova
Har du fått plitor, blemmor och irriterad hud runt munnen av din skyddsmask? Då ska du kika på de här tipsen som hjälper för att både förebygga och få bort din maskne.
Annons

1. Var sparsam med hudvården.

Nej, det betyder inte att du ska sluta med rutinen. Däremot kan det vara bra att minska ner på antalet produkter som du använder just runt munnen och under masken. Som du säkert märkt blir det väldigt fuktigt därunder och dessutom virvlar det runt en del bakterier som kommer från munnen. Det är en fin grogrund för problem, det är lätt att det blir igentäppt på ytan och inflammerat nere i porerna. Om du inte helt vill undvika att smörja in dig så kan ett fuktserum som går djupare ner i huden räcka under dagen. Och om du skulle få rodnader är en barriärkräm bra att lägga precis där masken ligger mot huden, den motverkar irritationer som den mekaniska slitningen annars kan ge upphov till. En klassiker som fungerar väldigt bra utan att synas är Element Barrier från Nimue.

Annons

Element Barrier från Nimue kostar 168 kr/20 ml och finns på salonger som har märket.

2. Tvätta huden vid rätt tillfälle.

Så fort du kommer hem och tar av dig masken är det en bra idé att göra rent för att få bort bakterier, fett och smuts som samlats under masken. Tänk på att använda milda produkter, det finns många fina alternativ som dykt upp på senare tid som både löser upp gojs ner i porerna samtidigt som de är skonsamma och gör gott för de goda bakterierna på hudytan. Favoriter är t ex Clarity Cleanser från Pixi är en gelrengöring med antiinflammatorisk salicylsyra, exfolierande syror och lugnande probiotika medan Purifying Mousse från Mesoestetic är lätt löddrande och framtagen specifikt för en fetare hy. Den innehåller också salicylsyra tillsammans med bl a postbiotika och ämnen som motverkar fria radikaler.

Clarity Cleanser från Pixi kostar 279 kr/135 ml ANNONS som du kan köpa här och Purifying Mousse från Mesoestetic kostar 375 kr/150 ml. ANNONS Den kan du köpa här.

3. Maska till natten.

För att ändå ge huden den fukt, näring och vård som den behöver kan det vara bra att ge lite extra kärlek till natten med hjälp av en mask. Applicera den efter rengöring och lägg gärna några droppar av valfritt serum under. Härliga och välgörande sådana kan du läsa om här. För att både förebygga att du får plitor och behandla de som uppkommit kan du även behandla under natten med antibakteriell gel. En riktigt bra nyhet är Breakout Clearing Gel från Dr Dennis Gross som förutom att lösa upp orenheter innehåller ett helt batteri av bra ingredienser som dessutom är både lugnande, lindrande och åldersförebyggande. Du lägger den tunt över huden innan du kryper till sängs.

Annons

Breakout Clearing Gel från Dr Dennis Gross kostar 495 kr/30 ml. ANNONS Den kan du köpa här.

4. Skrubba inte.

Förutom milda rengöringar så finns det några små detaljer som gör skillnad. Det ena är att använda ljummet vatten och det andra är att undvika att peela med produkter som innehåller korn då det kan reta en redan irriterad hud. Välj hellre en enzym-peeling om du behöver hjälp att få bort döda hudceller. En favorit är Enzyme Peeling Balm från Doctor Babor som förutom just enzymer innehåller viktiga mineraler och C-vitamin för att ta bort döda hudceller och samtidigt stärka huden.

Enzyme Peeling Balm från Doctor Babor kostar 550 kr/75 ml. ANNONS Den kan du köpa här.

Största misstagen du kan göra med ditt hårBrand logo
Största misstagen du kan göra med ditt hår
Annons