Trendar: InredningMat och dryckResor

Studie visar: Tre dagars arbetsvecka efter 40 år är optimalt

27 apr, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografShutterstock
Är du över 40 år och skulle uppskatta lite mer fritid?
Hur låter en 25 timmars arbetsvecka?
Här är studien som tyder på att det faktiskt är det mest effektiva upplägget.
Annons
5 saker intelligenta människor undviker att göraBrand logo
5 saker intelligenta människor undviker att göra

Oavsett hur bra man trivs på sitt jobb, så är det nog väldigt få som skulle tacka nej till en eller två extra dagar ledigt i veckan.

Har du passerat 40 år kan det faktiskt till och med vara gynnsamt för din arbetsgivare att låta dig gå ner i tid. Varför då?

En uppmärksammad studie, utförd av tre ekonomiforskare, bevisar nämligen det inte är effektivt att jobba mer än en tre dagars arbetsvecka efter 40 års ålder.

25 timmars arbetsvecka mest effektivt efter 40

Tre ekonomiforskare vid Melbourne Institute; Shinya Kajitani, Colin McKenzie och Kei Sakata, presenterade år 2016 den studie som ligger till grund för deras fynd: att 25 timmars arbetsvecka är mest effektivt för medarbetare över 40 års ålder.

Annons

I deras studie vid namn Use It Too Much and Lose It? The Effect of Working Hours on Cognitive Ability, fick de deltagande utsättas för ett antal tester för att mäta deras kognitiva förmåga.

De fick bland annat läsa högt och memorera olika sifferkombinationer under tidspress.

Forskarna tog hänsyn till faktorer så som livskvalitet, ekonomisk trygghet och familjeliv, varpå de räknade ut hur en ultimat arbetsvecka skulle se ut.

De kom fram till att 25 timmar vore mest effektivt för arbetstagaren och arbetsgivaren. Efter 25 timmar påverkade stress och trötthet deltagarnas resultat negativt.

”Jobb är ett tveeggat svärd”

Det var 6 000 personer som deltog i studien. Deras arbetsvanor och stressnivåer analyserades i detalj.

– Jobb är ett tveeggat svärd. Det stimulerar hjärnan och självförtroendet men samtidigt så tär det på kropp och själ att vara på tå hela tiden, sa den numera framlidna ekonomiprofessorn Colin McKenzie i samband med att studien presenterades.

Ja, man kanske får ta studiens resultat med en nypa salt. Men visst låter det inte helt dumt med en arbetsvecka uppdelad på bara tre dagar? Vad skulle du göra med din nyfunna fritid?

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons