Trendar: InredningMat och dryckResor

Det här ska du inte tvätta i din tvättmaskin

05 apr, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Det är lätt att tänka att allt som får plats i tvättmaskinen går att tvätta där – men vissa tyger ska du låta bli att tvätta hemma.
Här är föremålen du har hemma som du borde hålla borta från din tvättmaskin om du vill att den ska hålla länge!
Annons
VIDEO: Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecialBrand logo
VIDEO: Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial

Att ha tvättmaskin hemma är en stor lyx för många människor – att slippa gå till tvättstugan eller dela tvättmaskin med andra är något vi värderar högt. Men om du har en tvättmaskin i ditt hem vill du säkert gärna att den ska hålla så länge som möjligt, och då är det viktigt att veta hur du ska ta hand om dem.

De flesta frontmatade tvättmaskiner – alltså maskiner dom har luckan framtill och inte ovantill – är i dag är ganska rymliga, och får plats med både det ena och det andra. Men vill du att din maskin ska fungera längre än några år så gör du bäst i att inte kasta in vad som helst i maskinen, skriver sajten Family handyman.

Ett vanligt föremål som folk tvättar i sin tvättmaskin är badrumsmattan, men den kan faktiskt förstöra tvättmaskinen i längden. En bra badrumsmatta har nämligen funktionen att den drar åt sig vatten, vilket göt att den blir mycket tyngre i tvättmaskinen än den är torr. När tvättmaskinen snurrar upp mot 1200 varv i minuten med ett så tungt föremål som en vattenfylld badrumsmatta kan tvättmaskinen skadas.

Annons

Det ska du inte tvätta i din tvättmaskin

Badrumsmattan har också gummi på baksidan för att den inte ska glida runt på badrumskaklet, och dessa gummidelar kan komma loss i tvättmaskinen och fastna i rören eller avloppspumpen. Det kan i sin tur kosta flera tusen kronor att reparera.

Badrumsmattor är inte det enda som du ska låta bli att tvätta i maskinen. Sajten nämner också föremål som sovsäckar, hundbäddar, täcken, tyngdfiltar, andra mattor och draperier som föremål du inte bör tvätta i din egen tvättmaskin. Sådana större och tyngre saker behövs tvättas i en grovtvättmaskin. Det finns i en del tvättstugor, eller så får du lämna in föremålen på tvätteri.

SE OCKSÅ: Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljönBrand logo
SE OCKSÅ: Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljön
Annons