Tvätta svarta jeans
Behind the scenes: Så stylar du vårens nya denimmode
0:42

Efter reklamen: Behind the scenes: Så stylar du vårens nya denimmode

(0:42)

Slå på ljud

Är svarta jeans en favorit? Då är du inte ensam. Tyvärr vittnar de allra flesta om att de med jämna mellanrum behöver uppdatera garderoben med ett nytt par svarta jeans. Även om svarta jeans i de flesta fall är ett slitstarka par byxor går det inte att komma ifrån att de sällan är särskilt hållbara när det kommer till färgen. Svarta jeansen blir snarare gråa än svarta med tiden.

Men det finns en hel del knep som du kan använda dig av för att få färgen att hålla bra mycket längre än den vanligtvis gör.

Tvätta svarta jeans

Emmanuelle Alt, chefredaktör för franska Vogue, bar vida svarta jeans på Paris modevecka i mars 2023.

5 knep – så bevarar du färgen i dina svarta jeans

De allra flesta tvättar sina svarta jeans på samma sätt som övriga klädesplagg. Det vill säga i 40 graders varmt vatten. Det är dessvärre helt fel sätt att ta hand om jeansen. Gör om, gör rätt. Och följ tipsen här nedan och du kommer kunna glädjas över dina svarta jeans bra mycket längre.

Nya trendplagget våren 2023: Kjolen alla vill ha

1. Sluta tvätta dina svarta jeans

Att tvätta sina svarta jeans är det snabbaste sättet att bleka dem. Det är tråkigt men sant. Bästa sättet att behålla färgen på dina jeans är faktiskt att sluta tvätta dina svarta jeans. Om du har fått en fläck på dina byxor försök att punktmarkera fläcken och behandla bara den i stället för att springa direkt till tvättmaskinen.

Om det känns ofräscht att skippa tvätta jeansen, prova att lägga dem i frysen för att döda eventuella bakterier och lukter som sitter kvar i byxorna.

2. Tvätta byxorna rätt

Om frysen inte är din grej och du verkligen vill tvätta dina svarta jeans i tvättmaskinen, se till att vända dem in och ut, använd tvättmedel som är speciellt anpassat för mörka tyger och tvätta byxorna endast i kallt vatten. När du tvättat dem klart, häng dem på tork. Kör aldrig dina svarta jeans i torktumlaren. Det sliter nämligen på materialet. Hängtorka i stället jeansen, så håller de färg och passform längre.

Tvätta svarta jeans

Även modellen Emily Ratajkowski bar ett par svarta jeans under Paris modevecka i mars 2023.

3. Handtvätta dina svarta jeans

Visste du att vinäger låser in färgen i dina jeans? Både vinäger och ättika är dessutom bakteriedödande. Så i stället för att tvätta byxorna i tvättmaskinen, handtvätta dem i stället i en vinägerblandning. Blötlägg dina svarta jeans i kallt vatten och 1,5 deciliter vit vinäger i 30 minuter och låt sedan byxorna torka.

Jeanstrenden som ger intrycket av långa ben

Mest läst