Trendar: InredningMat och dryckResor

Läkarens tips: Så slipper du vitlöksandedräkt enkelt

09 maj, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kvinna med vitlök.
Det är gott med vitlök i mat, men andedräkten som följer är desto mindre trevlig.
Nu tipsar läkaren Megan Rossi om ett enkelt knep för att snabbt neutralisera vitlöksandedräkt efter att du ätit mat.
Det här ska du äta efter mat med vitlök för att slippa dålig andedräkt!
Annons
Husmorsknep: Så tar du vara på vitlökenBrand logo
Husmorsknep: Så tar du vara på vitlöken

Vi är många som tycker om att äta mat med riktigt mycket vitlök – men det är lätt att ångra de goda maträtterna efteråt, när vi känner hur andedräkten luktar. När du har ätit vitlök märks det både kraftigt och omedelbart på andedräkten, och det är en doft de allra flesta inte tycker är särskilt angenäm.

Men det finns faktiskt sätt att bli av med vitlöksodören ganska enkelt, och det är inte genom att tugga minttuggummi – något många försöker med, men som aldrig verkar fungera.

Det ska du äta för att slippa vitlöksandedräkt

Läkaren Megan Rossi har gjort sig känd som ”The gut health doctor” – alltså doktor av maghälsa – på Instagram, där hon har närmare en halv miljon följare. I en intervju med The Sun konstaterar hon att vitlökens biprodukter hamnar i blodet.

Annons

– När vitlöken färdas genom matsmältningssystemet, så absorberas vitlökens biprodukter av blodomloppet och färdas till lungorna. Det orsakar ett ”upprepande beteende” som tuggummi inte riktigt kan råda bot på, säger hon till The Sun.

Det som däremot kan hjälpa är något de flesta ofta har hemma – äpplen. Att äta ett äpple efter en maträtt med vitlök kan neutralisera andedräkten.

– Växtämnena i äpplen har visat sig interagera med svavelföreningarna i vitlök, vilket neutraliserar den specifika lukten.

Det är inte heller bara vitlök som kan fungera mot vitlöksandedräkt – även spenat, sallad och persilja har samma förmåga att neutralisera lukter i andedräkten.

Få bort vitlökslukt från fingrarna

Precis som det är jobbigt att lukta vitlök i munnen, så är det irriterande hur länge vitlöksdoft sitter kvar i fingrarna efter matlagning. Men även där finns det flera smarta knep att ta till!

  • Gnugga fingrarna med citron. Det neutraliserar lukten snabbt.
  • Har du kaffesump hemma kan det också få bort vitlökslukt på händerna efter matlagning.
  • Allra enklast är dock att helt enkelt hacka vitlök med plasthandskar på.
Annons