Visst är det härligt att kunna vara spontan och köpa något gott ute ibland, men ärligt talat önskar nog många av oss att vi vore lite bättre på att ta med matlåda till jobbet. För det är inte alltid jättekul att köa länge för att lägga 100 kronor på en lunch man slevar i sig framför datorn eller bli serverad något som ärligt talat inte smakade helt värt.

Att man sparar pengar på att äta matlåda istället för att äta ute på lunchen är ingen nyhet – men visste du att det på ett år kan bli över 17 000 kronor?

Det krävs lite planering och logistik, och nej, det kommer inte att funka varje dag. Men några lådor varje vecka kan göra stor skillnad. Börja med dina nya, smartare vanor redan nästa vecka!

Smarta knep som gör din matlåda roligare och godare:

Slipp kladd och trista överraskningar

Det är definitivt inte alla rätter som gör sig vidare bra som matlåda, så är det bara. Men ganska många går att servera med värdigheten i behåll om du tänker till ett varv extra. Använd gärna en låda med olika fack så slipper du mötas av en ihopskakad sörja.

Packa smart

Skaffa bra matlådor och se till att du även har ett rejält lager med små, smarta lådor hemma – att fylla med lite överbliven sås, lingonsylt eller annat som ger lunchen det lilla extra. En grej extra att diska men om du lägger upp maten aptitligt så kommer du bli mycket mer sugen på att äta den. Den positiva upplevelsen kommer dessutom att inspirera dig att fortsätta med matlådor.

Sallad i fina glasburkar har varit trendigt i många år nu. Det är inte bara fint att jobba i lager, det är också smart och praktiskt och håller din sallad fräsch och krispig längre.

Tricket är att lägga det fuktigaste i botten och sedan fylla på med torrare och torrare ingredienser. Börja med dressingen och lägg sedan på pasta, potatis eller något liknande som gärna får suga åt sig av smakerna. Fortsätt med grövre grönsaker och protein. Längst upp har du salladsblad, frön och annat som är klart fräschast och godast torrt. När det är dags att äta är det bara att skaka och servera!

Läs också: Så gör du den perfekta matiga salladen

Tänk i färger – och maxa med grönsaker

Enklaste sättet att pigga upp en matlåda är att inventera kylen och snabbt hacka upp lite grönsaker. Ju fler färger, desto godare, nyttigare och härligare att äta.

Glöm inte garneringen

Ge lådan lika mycket kärlek som du gör hemma vid matbordet. Saltade du extra hemma? Salta då innan du lägger in lådan i kylen. Lägg på färska kryddor, chiliflakes eller kanske en citronklyfta. Det tar en minut extra, men gör så mycket för helhetskänslan och smaken.

Förbered

Sätt som rutin att alltid slänga på en extra laxbit, kycklingfilé eller koka lite extra pasta, även om du inte hade tänkt att ha det till lunchlåda imorgon. Den kan vara mycket värt en annan dag!

Koka upp en kastrull med quinoa, fullkornsbulgur eller släng in en form med grovhackade rotfrukter i ugnen på söndag kväll så har du en bra bas att kombinera med något enkelt protein och de grönsaker du har hemma. Håller minst till onsdagen!

Koka extra ägg på morgonen så har du dagens protein fixat om du inte har något annat på lager.

Unna dig

Köp hem goda, enkla matvaror som lyfter den fattigaste matlådan på ett kick! God mozzarella, fina oliver, kapris, serranoskinka, salmalax, mango, fetaost, handskalade räkor… Dyra råvaror? Ja, men halva priset mot vad du hade lagt på en (troligtvis sämre och onyttigare) lunch ute. Då slipper du också lägga tid på att gå till affären varje dag du inte har lust att lägga dubbla summan på restaurang.

Värm på rätt sätt

Micrar du maten, sänk effekten och kör istället någon minut längre, så blir den jämnare varm och du slipper torra kanter. Ett annat knep, som kanske inte är superpraktiskt på jobbet, men klart värt om du äter rester hemma är att värma pasta och ris med hjälp av hett vatten. Koka upp i vattenkokaren och häll över så att riset eller pastan täcks. Låt verka någon minut innan du häller av vattnet igen. Resultatet blir en mycket fräschare, mjukare och mer nykokt känsla.

Skaffa ett lager på jobbet

Ett örtsalt, en burk smaksatt keso, några goda fröknäcke, en liten olivolja, några burkar tonfisk och rostade frön tar dig långt! Kom bara ihåg att rensa igenom dina grejer varje fredag så att det inte blir otrevlig stämning på jobbet.

Muta dig själv med något sött

Lägg ner en bit lyxig frukt, ett par rutor mörk choklad eller en liten kaka ihop med lunchen, så höjer du upplevelsen. Det här däremot bör du inte ha ett lager av på jobbet. Då kommer du snart varken ha några sötsaker kvar, eller vara särskilt hungrig på din matlåda.

Sänk förväntningarna

En måltid måste inte nödvändigtvis bestå av helt genomtänkta och väl sammansatta ingredienser. Tänk bara på salladsbaren på mataffären. Där blir det lätt att man tar för sig en salig blandning (för what’s not to like?) så varför skulle din låda hemifrån vara sämre? Om du sänker förväntningarna på hur en matlåda ”ska se ut” ökar chansen att du snor ihop något hemma.

Bonustips: Skapa en matlådeklubb på jobbet! Samla ihop fyra, fem kollegor som turas om att ta med sig mat till varandra. Gör ett storkok när det är dags för din dag och i gengäld får du maten serverad alla andra dagar! Dessutom får du varierad mat och tips på nya recept och råvaror.  Så smart!

Bildkälla: IBL

Läs även:
5 goda vanor de som tar med matlåda till jobbet har gemensamt

Enkla tipsen som kan spara dig tusenlappar i höst

6 goda recept till jobblunchen!

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.