Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

5 recept baserade på nyttiga nötter

24 feb, 2022 
AvCecilie Sofie Svensson
Fotografstine christiansen
Viktiga näringsämnen och nyttiga fetter är klara fördelar – sedan smakar ju nötter fantastiskt också. I alla former!
Annons
Fem klassiska maträtter som vi helt glömt bortBrand logo
Fem klassiska maträtter som vi helt glömt bort

Rostade nötter i chilihonung

(1 burk, ca 3 dl)

Rostade nötter i chilihonung.
Inlagda nötter är knaprigt goda, både söta och en smula starka. Servera gärna med goda ostar, det går lika bra med hårdost som en krämig getost.

ca 250 g blandade nötter och kärnor, t ex hasselnötter, macadamia­nötter, mandlar, valnötter, pumpakärnor och solroskärnor

Chilihonung

2 dl flytande honung, gärna akaciahonung

½ tsk chiliflakes

1 nypa flingsalt

Tillbehör

bröd

goda ostar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150°. Fördela nötter och kärnor på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 10–15 minuter. Passa så att de inte bränns. Låt svalna.

2. Häll nötterna i en burk, det ska vara 3–4 cm plats kvar mellan nötterna och locket.

3. Chilihonung: Värm försiktigt honungen i en kastrull, den ska inte koka. Tillsätt chiliflakes och salt. Häll honungen i burken med nötterna. Förvara i rumstemperatur. Börjar honungen kristalliseras kan du värma den lite.

4. Servera nötterna tillsammans med bröd och ost.

Hasselnötskaka

(10 skivor)

Hasselnötskaka.
Mjuk kaka för nötälskaren, där rostade hasselnötter, kanel och kardemumma sätter smak.

150 g hasselnötter

225 g vetemjöl, ca 3¾ dl

150 g rörsocker, ca 1½ dl

1 tsk bikarbonat

½ tsk bakpulver

¼ tsk salt

Annons

½ tsk malen kanel

½ tsk malen kardemumma

150 g smör

1 dl naturell yoghurt

½ dl mjölk

2 stora ägg

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180°. Sprid ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i ugnen i cirka 10 minuter. Gnugga av skalet i en bakduk. Låt svalna.

2. Grovhacka nötterna. Blanda de torra ingredienserna i en stor skål. Smält smöret. Vispa ihop smör, yoghurt, mjölk och ägg.

3. Gör en grop i mjölblandningen, häll i äggblandningen och rör till en jämn smet. Rör du för mycket blir kakan kompakt. Häll smeten i en smord brödform, cirka 12x25 cm. Grädda i ugnen i 30–35 minuter. Servera kakan ljummen.

Hasselnötskräm

(1 burk)

Hasselnötskräm i en burk.
Egen choklad- och nötkräm är minst lika god, om inte godare, än den du köper färdig. Allt du behöver är en bra mixer som kan finfördela och mixa väl.

200 g hasselnötter

150 g rörsocker, ca 1½ dl

1 msk neutral olja

100 g mörk choklad

1 msk kakaopulver

1 krm vaniljpulver

Annons

1 krm salt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180°. Fördela ­has­selnöt­­terna på en plåt med ­bakplåtspapper och rosta dem i ugnen i cirka 10 minuter.

2. Häll nötterna i en bakduk och gnugga av skalet. Mixa nötter och socker. När nötterna är finhackade, tillsätt oljan och fortsätt mixa till en slät ­massa. Nötternas naturliga olja pressas ut och gör att massan blir krämig.

3. Hacka chokladen fint. Tillsätt ­cho­klad, kakao, vanilj och salt i ­nötmassan. Mixa på låg hastighet till en slät kräm.

4. Häll nötkrämen i en ren burk med lock och förvara i kylskåp.

Energibar med ­nötter och banan

(16–20 bitar)

Energibar med nötter och banan.
Energirika bitar som toppas med choklad – perfekta i skidspåret eller på vinterutflykten.

1 dl neutral olja

1½ dl flytande honung

1 dl jordnötssmör

1 mogen banan

150 g sötmandlar

150 g hasselnötter

100 g macadamianötter

Annons

50 g sesamfrön, ca ¾ dl

50 g kokosflingor, ca 1½ dl

250 g havregryn, ca 7 dl

½ tsk flingsalt

½ tsk malen kanel

¼ tsk vaniljpulver

Topping

200 g mörka chokladknappar eller hackad choklad

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 160°. Smält ihop olja, honung och jordnötssmör i en kastrull. Rör till en slät massa.

2. Mosa bananen med en gaffel och rör ner i jordnötsmassan. Blanda de övriga ingredienserna i en skål och blanda sedan ner jordnötsmassan. Rör till en tjock massa.

3. Tryck ut massan jämnt i en långpanna med bakplåtspapper, lagret ska vara cirka 1 cm tjockt. Grädda den gyllene och spröd i ugnen i 30–35 minuter.

4. Topping: Låt kakan svalna i cirka 10 minuter. Fördela sedan chokladknapparna på den varma kakan. Chokladen kommer att smälta långsamt, bred ut den i ett jämnt lager. Låt chokladen stelna nästan helt innan du skär kakan i rutor. Låt svalna helt före servering. Förvara rutorna i burk med lufttätt lock.

Nöt- och kolapaj

(9 bitar)

Nöt- och kolapaj.
Rostade nötter i sällskap med läcker kola blir en underbar fyllning. Servera gärna pajen med en klick lättvispad grädde.

150 g smör

225 g vetemjöl, ca 3¾ dl

75 g florsocker, ca 1¼ dl

1 äggula

ev 1 msk kallt vatten

torkade ärter eller bönor till formen

Annons

Fyllning

100 g hasselnötter

100 g valnötter

100 g macadamianötter

50 g osaltade skalade pistaschmandlar

3 dl strösocker

50 g smör

3 dl vispgrädde

ev lite flingsalt

40 g syltat apelsinskal, kan uteslutas

Gör så här:

1. Dela smöret och knip ihop det med mjölet till en smulig massa. Tillsätt florsocker och äggula, arbeta snabbt ihop till en deg, tillsätt vatten om degen blir för torr. Täck med plast­folie och ställ i kylen i 1 timme.

2. Sätt ugnen på 180°. Kavla ut degen till en platta, cirka ½ cm tjock. Klä en smord pajform med avtagbar botten, cirka 26x26 cm, med degen. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå degen och häll på torkade ärter som tyngd. Grädda pajskalet i 15–18 minuter.

3. Fyllning: Sprid ut hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i cirka 10 minuter. Gnugga av skalet i en bakduk.

4. Hacka valnötterna grovt och sprid ut dem och macadamianötterna och pistaschmandlarna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta dem gyllene i 5–6 minuter. Låt kallna.

Annons

5. Smält sockret i en tjockbottnad kastrull, låt det bli gyllene. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret, lite i taget, under omrörning så att ­smöret och sockret går ihop.

6. Tillsätt grädden under omrörning. Det kan fräsa till när grädden hälls i, var försiktig så att du inte bränner dig. Låt koka upp och tillsätt flingsalt. Rör till en slät smet. Ställ smeten i kylen i 1 timme.

7. Fördela nötter och eventuellt syltat apelsinskal i pajskalet. Häll på den kalla kolasmeten och låt stelna helt i kylen.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons