1:43

Efter reklamen: IQ:s vd: ”Högutbildade kvinnor dricker mer”

(1:43)

Powergreenie med grönkål och ananas

(4 personer)

2 äpplen

½ zucchini

1 grön paprika

125 g grönkål

1 näve persilja

1 citron

300 g ananas

1 dl vatten

175 g fryst spenat

Gör så här

1. Skölj äpplen, zucchini och paprika, ansa och skär dem i mindre bitar. Riv grönkålen i mindre bitar, skölj persilja och pressa citron. Skala ananas och skär i bitar.

2. Mixa ananas, äpplen och vatten i en blender. Tillsätt zucchini, paprika, grönkål, citronsaft och spenat och mixa tills konsistensen är krämig men flytande.

Golden milk med chili och kanel

(2 personer)

Golden milk med chili och kanel

God uppiggande dryck med gurkmeja och kanel.

Maria Tegner

20 g mandlar

10 g gurkmeja

¼ färsk röd chili

¼ tsk malen kanel

1 dl vatten

1 tsk bipollen (kan ersättas med 1 tsk agavesirap)

Gör så här

1. Lägg mandlarna i en skål med vatten och koka i mikrovågsugnen i 1–1½ minut. Skölj i kallt vatten och pilla bort skalet, eller gnid dem i en ren handduk så att skalen lossnar.

2. Skala gurkmejan och skär i mindre bitar, var aktsam då den färgar av sig. Kärna ur chilin och skiva den tunt.

3. Mixa mandlar, gurkmeja, kanel och vatten i en blender. Tillsätt chilin och mixa slätt.

4. Fördela drycken i två glas och fyll eventuellt på med lite kokande vatten tills smaken känns bra. Toppa med bipollen, eller söta med lite agavesirap.

Juice med fänkål och mynta

(2 personer)

½ fänkål

2 äpplen

1 gurka

4 cm färsk ingefära

300 g ananas

½ citron

1 näve färsk mynta

1 dl vatten

Gör så här

1. Rensa fänkål och skär i mindre bitar. Skölj äpplen och gurka. Skala och riv ingefära fint.

2. Skala ananasen och skär i bitar. Pressa saften från citronen. Plocka myntablad.

3. Lägg alla ingredienser i en blender och mixa. Tillsätt lite mer vatten om det behövs.

Morotsjuice med ingefära och apelsin

(2 personer)

500 g morötter

4 apelsiner

3 cm ingefära

Gör så här

1. Skala morötter och apelsiner och skär i bitar. Pressa morot och apelsin i en råsaftcentrifug. Skala och finriv ingefäran, vispa ner i juicen och servera.

Vattenmelonslush med lime

(4 personer)

500 g fruktkött från vattenmelon

3 msk pressad limesaft

33 cl mineralvatten

Gör så här

1. Skala vattenmelonen, skär ut 500 gram fruktkött i bitar. Lägg melonbitarna i frysen i minst 2 timmar.

2. Mixa alla ingredienser, häll upp i glas och servera.

Hasselnötsmjölk med hallon

(1 flaska)

100 g hasselnötter

7 urkärnade färska dadlar

¼ tsk vaniljpulver

3 dl vatten

225 g frysta hallon

Gör så här

1. Rosta hasselnötterna i en torr panna, tills skalet börjar spricka. Ta från pannan och gnid loss skalen i en kökshandduk.

2. Mixa dadlar, hasselnötter, vaniljpulver och vatten i en blender. Sila genom en silduk ner i en ren flaska. Drycken håller sig tre dagar i kylskåp.

3. Vid servering, mixa hallonen släta i hasselnötsmjölken och servera genast.

Ingefärsbubbel

(1 flaska)

Ingefärsbubbel

Bubblig ingefärsdryck!

Maria Tegner

80 g färsk ingefära

1 ekologisk citron

1 dl vatten

1 tsk agavesirap

1 l mineralvatten

Gör så här

1. Skala och skär ingefäran i mindre bitar. Mixa ingefäran med lite vatten med en stavmixer.

2. Tvätta citronen väl. Skala av det yttersta av skalet med en vass kniv, försök att undvika den vita hinnan. Lägg skalet i skålen med ingefäran.

3. Pressa saften ur citronen. Häll 2 msk av saften och 1 dl vatten i skålen. Täck med plastfolie och låt stå kallt i 15 minuter.

4. Sila ingefärsblandningen i en silduk eller ett kaffefilter ner i en skål. Smaka av med agavesirap och eventuellt mer citronsaft. Häll upp på en ren, varm flaska och ­förvara den kallt till servering.

5. Blanda 1 dl koncentrat med 2½ dl mineralvatten och servera.