mogen delad avokado

AVOKADO – EN RIKTIG HÄLSOBOMB

Avokado innehåller: kalium, magnesium, folater, olika vitamin B och vitamin E. En halv avokado, ca 50 g, ger runt 2 g fibrer, 85 kcal och 8 g fett. Visserligen mer fett än de flesta andra frukter, men precis som olivolja är det bra, enkelomättat fett. Jämfört med fettinnehållet i smör, ost, grädde, choklad och korv är mängden betydligt lägre och kvaliteten mycket bättre.

AVOKADORÖRA MED BÖNOR

Servera som drinktilltugg tillsammans med lite bröd och oliver. Pröva också röran till en bit grillat kött.

(4–6 personer)
3 avokador
1 burk små vita bönor (väl sköljda)
2 vitlöksklyftor
1½ msk finhackad röd chilifrukt
2 msk olivolja
1 pressad lime
salt och svartpeppar
Till servering:
1 burk svarta oliver
pitabröd

Beredning: Skala och kärna ur avokadorna. Mixa avokadoköttet med övriga ingredienser till en grov smet – gärna med lite bitar kvar. Smaka av och tillsätt ev mer salt och peppar.

AVOKADOSOPPA

En krämig och frisk soppa. Servera som förrätt eller lätt lunch.

(4 personer)
4 avokador
1 liter kall hönsbuljong
4 msk färskpressad citronsaft
salt och svartpeppar
olivolja
Till servering: ett gott bröd och lite parmaskinka.

Beredning: Skala och kärna ur avokadorna. Lägg avokadoköttet i en bunke, häll på buljongen och mixa till en slät, ganska tjock soppa. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Ringla lite olivolja över. Servera soppan kall tillsammans med bröd och parmaskinka.

KYCKLINGBURGARE

Lika god varm som kall. Passar utmärkt i matsäcken eller som dagens i lunchlådan.

(2 personer)
2 kycklingfiléer
olja till stekningen
salt och svartpeppar
2 skivor lantbröd
sallad
1 bifftomat
2 msk majonnäs
färsk ananas i skivor
1 avokado i skivor

Beredning: Lägg filéerna mellan plastfolie och banka ut dem något. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek filéerna ca 3 min på var sida. Salta och peppra. Lägg upp bröden på tallrikar. Fördela sallad, tomat och majonnäs på bröden, lägg på kycklingen och toppa med ananas och avokado. Klart!

PASSIONSFRUKTSKAKA MED AVOKADOGRÄDDE
150 g mjukt smör
2½ dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
5 passionsfrukter
Avokadogrädde:
3 avokador
½ dl florsocker
saft av 1 citron
3 dl vispgrädde

Beredning: Rör smör och socker luftigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Sikta ner mjöl blandat med bakpulver under omrörning. Blanda väl. Rör ner mjölken och innanmätet av 4 passionsfrukter i smeten. Häll i en smord och bröad kakform. Ställ in längst ner i 175° varm ugn och grädda i ca 50 min. Pröva med sticka.

Före serveringen: Dela och gröp ur avokadorna. Mixa fruktköttet till en slät smet, blanda ner florsocker och citronsaft. Vispa grädden ganska löst och vänd ner den i avokadon. Ställ in i kylen. Stjälp upp kakan på fat. Garnera med det urgröpta från den resterande passionsfrukten. Servera med avokadogrädden.

FRUKTSALLAD MED AVOKADO

En härlig start på dagen. Passar också utmärkt till en bit grillat kött.

(4 personer)
1 klase gröna vindruvor
2 röda grapefrukter
2 avokador
1 mellanstor papaya
saft av 2 limefrukter
ca ½ dl granatäppelkärnor
ev lite färska myntablad

Beredning: Skölj vindruvorna ordentligt och dela dem på mitten. Skala och skär grapefrukten i tunna skivor. Dela och gröp ur avokadorna. Ta bort kärnan och skär fruktköttet i båtar. Skala och dela papayan, gröp ur fröna och skär fruktköttet i båtar. Varva frukterna i en skål eller på ett fat. Toppa med pressad lime, granatäppelkärnor och ev lite mynta.

Av LINDA LUNDGREN

Foto på startsidan är från Colourbox

MISSA INTE ATT LÄSA:
Så här har du aldrig tidigare ätit avokado
Avokadosmoothie
Visste du att avokado…