5 enkla recept för sommarpicknicken

Kycklingspett med aprikossallad

Spetten fungerar fint att serveras både varma och kalla.

Kycklingspett med aprikossallad

(6 personer)

4 kycklingfiléer

2 msk rapsolja

100 g mandelspån

salt och nymalen svartpeppar

2+5 stjälkar mynta

3 gemsallader

200 g sparris

200 g torkade aprikoser

Dressing:

¾ dl olivolja

¼ dl äppelcidervinäger

1 msk honung

flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180°. Skär kycklingfiléerna i 12 bitar.

2. Vänd bitarna i rapsolja och mandelspån. Salta och peppra.

3. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Stek spetten mitt i ugnen i 25 minuter eller tills de är genomstekta.

4. Hacka 2 myntakvistar och strö över kycklingen när den är färdigstekt.

5. Skölj och ansa salladen. Bryt sönder stora blad. Skiva sparrisen, släng stjälkarnas nedersta träiga del. Strimla aprikoserna och blanda med salladen och sparrisen. Toppa med resten av myntabladen.

6. Vispa ihop ingredienserna till dressingen. Häll den över salladen precis före serveringen och servera salladen till kycklingspetten.

Rågbrödssandwich med pastrami

Danskt rågbröd blir rejält matigt. Smörgåsen kan delas en gång till på mitten för att räcka till fler.

Rågbrödssandwich med pastrami

(6 personer)

12 skivor grovt rågbröd

12 skivor pastrami

Snabbinlagd fänkål:

1 fänkål

½ dl ättiksprit, 12%

½ dl strösocker

1 krm salt

Ärtpuré:

200 g gröna ärter

½ dl olivolja

salt och nymalen svartpeppar

Pesto:

½ citron

1 kruka basilika

50 g sötmandlar

1 vitlöksklyfta

1 dl olivolja

50 g finriven parmesanost

salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Snabbinlagd fänkål: Skiva fänkålen tunt, gärna med mandolin. Koka upp ättiksprit, socker och salt. Vänd ner fänkålen och ställ kallt.

2. Ärtpuré: Mixa ärter och olivolja. Smaka av med salt och peppar.

3. Pesto: Finriv citronskalet och pressa ur saften. Plocka basilikabladen och mixa dem med resten av ingredienserna. Salta och peppra.

4. Bred pesto på hälften av brödskivorna och ärtpuré på den andra hälften. Lägg på lite fänkål och 2 skivor pastrami mellan brödskivorna och slå in dem i smörgåspapper.

Tips!

Det är även gott att fylla med skinka, rostbiff eller ost.

Ärt- & bönsallad med räkor

Trevligt och praktiskt att alla får varsin burk.

Ärt- & bönsallad med räkor

(6 personer)

30 stora ishavsräkor

1 msk rapsolja

2–3 tsk chiliflakes

250 g gröna sojabönor, frysta och tinade

1 burk kikärter, 400 g

Dressing:

1 dl olivolja

½ dl äppelcidervinäger

1 msk grovkornig senap

1 msk honung

½ tsk salt

2 krm nymalen svartpeppar

½ dl hackad persilja

Gör så här:

1. Skala räkorna och vänd dem i olja och chiliflakes.

2. Häll kokande vatten över sojabönorna. Sila av och spola sedan i kallt vatten. Låt dem rinna av väl och häll dem i en skål. Spola av kikärterna i silen, låt dem rinna av och blanda sedan med sojabönorna och räkorna.

3. Dressing: Vispa samman ingredienserna och häll den över salladen.

4. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera i glas eller små burkar.

Tips!

Dressingen kan gärna hällas på i förväg så hinner bönor och kikärter suga åt sig av smaken.

Getostpaket med serrano

Garnering med blommor är vackert men frivilligt.

Getostpaket med serrano

(12 små paket)

400 g chèvre

2 stjälkar rosmarin

12 skivor serranoskinka

Garnering:

färsk körvel ev ätliga blommor

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 180°. Dela osten i 12 lika stora bitar och lägg på en liten kvist rosmarin och svep in i skinkan. Lägg paketen på en plåt med bakplåtspapper och baka dem mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

2. Servera paketen med hallonsallad.

Hallonsallad

(6 personer)

200 g babyspenat

250 g hallon

Dressing:

½ dl hallonvinäger

1 dl olivolja

1 tsk rörsocker

salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. Blanda sköljda spenatblad och hallon.

2. Dressing: Blanda vinäger, olja och socker, smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Ta med i en liten burk och häll över salladen strax före servering.

Tips!

Hallonvinäger finns att köpa men går också att göra själv. Du kan också ersätta den med äppelcidervinäger.

Små rabarberkakor

Både kokos och mandelmassa sätter smak på de saftiga kakorna.

Små rabarberkakor

(6 små kakor eller 1 stor)

3 ägg

150 g rörsocker strö

150 g smör

½ vaniljstång

175 g mandelmassa

150 g vetemjöl

125 g kokosflingor

1 tsk bakpulver

300 g rabarber

4 msk rörsocker strö

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°.

2. Vispa ägg och socker. Smält smöret och rör ner det. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna direkt i smeten.

3. Riv mandelmassan grovt och blanda den med vetemjöl, kokosflingor och bakpulver. Smörj 6 små formar eller en stor form, cirka 24 cm i diameter, och fördela degen däri.

4. Skär rabarbern i små bitar och tryck ner dem i degen. Strö över rörsocker.

5. Baka de små kakorna i cirka 20 minuter eller cirka 35 minuter i en stor form.

6. Låt svalna och servera.

Tips!

Om du äter hemma i trädgården är det såklart gott med lite grädde eller vanilj-glass till kakan.

Utvald läsning

Femina