så många potatisar ska du koka per person

DIY: Så odlar du potatis i kruka.
0:56

Efter reklamen: DIY: Så odlar du potatis i kruka.

(0:56)

Ända sedan tidigt 1900-tal har potatisen varit ett självklart inslag på midsommar och julafton, men även till vardags. Men hur mycket potatis ska du egentligen koka när du lagar middag, och hur många potatisar ska du koka per person? Vi vet!

Så många vanliga potatisar ska du koka per person

Det är inte helt lätt att veta hur mycket dina gäster kommer att äta under middagen, men det finns en del standardberäkningar att gå efter. Oftast brukar man räkna med att det går år 200 till 225 gram oskalad potatis per portion. Medelstora potatisar har en styckevikt på 85 till 100 gram vilket gör att du kan räkna med att koka cirka två potatisar per person och portion.

Något du även kan ha i åtanke är om det är många små barn på tillställningen då de ofta inte äter speciellt stora portioner, samt om det är några som du vet med dig äter mycket som kommer att vara med på tillställningen.

Dags för kräftskiva! Så många kräftor ska du koka per person

Så många färskpotatisar ska du koka per person

Potatis av årets skörd som säljs före 30 september i Sverige får kallas färskpotatis eller nypotatis. Färskpotatis anses vara en delikatess och de första skördarna kan vara mycket dyrare. Färskpotatis hör midsommaren och midsommarsillen till och är ett lika populärt och givet inslag varje år.

Ofta är de lite mindre i storlek än medelstora, vanliga potatisar men även här bör du räkna med att det går åt cirka 200 gram färskpotatis per person och portion. Om vi räknar med att en färskpotatis väger 50 gram bör du alltså koka fyra färskpotatis per person till middagen.

Foto: TT

Källor: Recept.se

Utvald läsning

Femina