Feminas chefredaktör Åsa Liliegren tipsar om sommarens bästa roséviner

San Benedetto Rose, rosévin

1. Pigg färg & smak

San Benedetto Rosé, 2020

Ursprung: Italien, Tre Venezie

Nr: 51424

Pris: 129:-

Rosévin som finns i beställningssortimentet och jag vill verkligen uppmuntra alla att botanisera där. Det är lekande lätt att klicka hem via Systembolagets hemsida, och sedan hämta dina varori vilken butik du vill.

Detta är verkligen en topprosé, frisk med superfin syra. Det är en druvblandning av rondinella, pinot nero och cabernet franc. Doften är bärig och bärigheten följer med i smaken. Någonstans förnimmer jag jordgubbar, men inte alls något sött, bara friskt och lite förförande.

Rosévin Cuvée Madame Sélection de Mademoiselle

2. Rosa klassiker

Cuvée Madame Sélection de Mademoiselle, 2020

Ursprung: Frankrike, Provence

Nr: 2203

Pris: 129:-

Ska man välja roséviner måste ett vara från Provence – rosévinets hemvist – med den rätta laxrosa färgen. Här har vi precis den rätta rosa nyansen. Som roséviner ofta är så är även detta gjort på en blandning av röda druvor. Det doftar lite gräsigt och blommigt snarare än bärigt. Friskt välbalanserad trevlig rosé, rätt och slätt.

Vitt vin, Lammershoek's White Mysteries

3. Mystik på flaska

Lammershoek’s White Mysteries, 2019

Ursprung: Sydafrika, Coastal Region

Nr: 2405

Pris: 199:-

Ett roligt, häftigt vin! Smakar inte som något annat. Det ör både lite blommigt och kryddigt, mjukt och superfriskt. Det sätter igång fantasin hos smaklökarna, minst sagt. Druvmixen är kaxig, med 50% chenin blanc, 21% viognier, 12% chardonnay, 10% marsanne och 7% harslevelu. Vinet har ett delikat fatinslag vilket säkert bidrar till dess fantastiska färg. Och kan man annat än bli helt såld på namnet… och etiketten!

Rött vin Boira' Sangiovese

4. Sommarrött

Boira’ Sangiovese, 2019

Ursprung: Italien, Marche

Nr: 32431

Pris: 99:-

Nu går vi från alla möjliga druvblandningar till klassiskt rött från Italien, gjort på 100% sangiovese.

Detta är en pålitlig elegant italienare med trevlig örtighet, friska röda bär och precis en lagom hint av ekfat. Inte för tung och kraftig så här på försommaren. Jag återvänder ofta till Boira’ och har så gjort i många år, speciellt när det är lite soligare utomhus.

Vinmakaren var tidig med att jobba ekologiskt, och började ställa om redan på 1990-talet.

Så hittar du bästa naturvinerna – Frida Lund tipsar

Utvald läsning

Femina