Skördetider! 7 goda och enkla recept med äpplen
1:15

Efter reklamen: Popcornsallad: Så gör du den trendiga maträtten

(1:15)

Slå på ljud

Äppelscones

(12 scones)

8 dl vetemjöl special

1 tsk salt

4 tsk bakpulver

100 g smör

5 dl naturell yoghurt

1 äpple, grovrivet

2 msk ingefära, finriven

1 ägg, till pensling

Topping:

1 äpple

flingsalt

Dessutom behövs:

12 muffinsformar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250°. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Fördela smöret i mjölet med fingertopparna till en grynig massa.

2. Tillsätt yoghurt, äpple och ingefära och blanda samman väl.

3. Fördela degen i 12 muffinsformar och pensla med uppvispat ägg.

4. Skiva äpplet. Stick ner en äppelskiva i varje scones och strö över flingsalt. Grädda i ugnen i 10–15 minuter.

Äppelscones med mandelmarmelad

Underbart när du vill lyxa till höstfrukosten – scones och egen marmelad!

Mandelmarmelad

(2 burkar)

500 g gröna, syrliga äpplen

1½ dl ljus sirap

2 dl vatten

1 citron, pressad

225 g syltsocker

1 dl skalad mandel

Gör så här:

1. Skala och kärna ur äpplena och skär i små bitar.

2. Blanda äpple med ljus sirap, vatten och citronsaft i en kastrull. Låt puttra under omrörning, 15–20 minuter.

3. Blanda ner syltsocker och koka i ytterligare cirka 5 minuter. Skumma av.

4. Hacka mandeln på längden. Rör ner i marmeladen när den kokt klart.

5. Häll på rena burkar och förvara i kylskåp.

Äppelkaka

Så vackert med kardemummakryddade äppelskivor i ring.

Äppelkaka

(6–8 personer)

175 g mjukt smör

1 dl socker

2 ägg

3 dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

½ msk vaniljsocker

Fyllning:

2–3 äpplen

25 g smör

ca 1 msk socker

ca 1 tsk stött kardemumma

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Vispa smör och socker luftigt. Rör ner ett ägg i taget.

3. Blanda resterande ingredienser i en skål och sikta ner i smeten under försiktig omrörning. Häll i en smord och bröad form, cirka 25 cm i diameter, här med sluttande kanter, eller 22–23 cm i diameter med raka kanter.

4. Kärna ur och skär äpplena i tunna skivor, lägg dem omlott i en ring på smeten. Smält smöret, pensla eller ringla det över. Strö över socker och kardemumma.

5. Grädda i ugnen i 20–25 minuter.

Tips!

Tunna, jämna skivor får du enklast med mandolin.

Därför ska du alltid förvara dina ägg upp och ner i kartongen

Syrlig chutney

Kryddigt och gott till kött och kyckling, eller på bröd och ost.

Syrlig chutney

(1 burk)

3 röda äpplen

4 msk strösocker

2 msk äppelcidervinäger

1 msk ingefära, finriven

1 dl russin

1 krm salt

svartpeppar

Gör så här:

1. Kärna ur äpplena och skär i små bitar.

2. Blanda äpple, socker, vinäger och finriven ingefära i en kastrull.

3. Låt puttra i cirka 15 minuter och tillsätt därefter russin, salt och svartpeppar.

4. Rör om och låt småkoka i ytterligare 5 minuter, smaka av.

5. Förvara i väl rengjord glasburk i kylskåp.

Tips!

Det behöver inte bli storkok för att det ska göras chutney. Den här görs på tre äpplen.

Rosa äppelmos

Rosa äppelmos

Ju rödare äpplen, desto mer rosa blir moset.

(Ca 5 dl)

1 kg röda äpplen

½ dl vatten

½ dl strösocker

Gör så här:

1. Skölj äpplena noga. Skär i mindre bitar och skär bort kärnhuset.

2. Lägg i en stor kastrull och tillsätt vatten och socker. Låt koka under lock och rör om då och då. Äpplena ska bli riktigt mjuka.

3. Mixa de kokta äpplena med mixer-stav eller i en matberedare. Om du vill ha ett helt slätt mos kan du passera det genom en sil för att få bort små bitar av skal.

Äppelmoset håller i 1–2 veckor i kylen, och det går utmärkt att frysa.

Ugnsbakade äpplen med citronkräm

En klassiker som finns i många varianter – men alltid lika god.

Ugnsbakade äpplen med citronkräm

(8 personer)

8 fasta äpplen

200 g mandelmassa

1 dl hasselnötter

½ dl kokosflingor

1 tsk mald kardemumma

1 citron, finrivet skal

50 g smör

Citronkräm:

3–4 dl crème fraiche

½ citron, finrivet skal

2 msk florsocker

Gör så här:

1.Sätt ugnen på 175°. Grovriv mandelmassan, grovhacka hasselnötterna, och blanda med kokosflingor, kardemumma, citronskal och smör till en röra i en skål.

2. Kärna ur äpplena och fyll dem med mandelmassefyllningen. Placera i smord ugnsfast form.

3. Grädda i cirka 30 minuter tills de fyllda äpplena fått fin färg och har mjuknat.

4. Citronkräm: Rör ihop crème fraiche, citronskal och florsocker i en skål. Servera en klick till de ljumma äpplena.

Nu när de svenska äpplena mognar blir det högtidsstunder i köket – det är inte mycket som slår en nybakad äppelkaka.

Saftiga äppelmuffins

Mandelmassa och äppeltärningar ger saftiga fikamuffins.

Saftiga äppelmuffins

(12 st)

100 g smör

1 äpple

50 g mandelmassa

2 stora ägg

2 dl strösocker

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 krm salt1

½ dl mjölk

Garnering:

kanel

strösocker

mandelspån

ev florsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret. Kärna ur och tärna äpplet. Riv mandelmassan.

2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Sikta ner blandningen i smeten, varvat med mjölken, under omrörning.

3. Rör ner mandelmassan och det smälta smöret.

4. Fördela smet och äppeltärningar i stadiga, lite större muffinsformar. Strö på kanel och socker. Toppa med mandelspån.

5. Grädda i 15–18 minuter, beroende på storlek. Kolla med sticka att de är klara. Pudra eventuellt med florsocker före servering.

Tips!

Frys in de muffins som blir över, men helst utan florsocker på.