Skördetider! 7 goda och enkla recept med äpplen

1:15

Efter reklamen: Popcornsallad: Så gör du den trendiga maträtten

(1:15)

Äppelscones

(12 scones)

8 dl vetemjöl special

1 tsk salt

4 tsk bakpulver

100 g smör

5 dl naturell yoghurt

1 äpple, grovrivet

2 msk ingefära, finriven

1 ägg, till pensling

Topping:

1 äpple

flingsalt

Dessutom behövs:

12 muffinsformar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250°. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Fördela smöret i mjölet med fingertopparna till en grynig massa.

2. Tillsätt yoghurt, äpple och ingefära och blanda samman väl.

3. Fördela degen i 12 muffinsformar och pensla med uppvispat ägg.

4. Skiva äpplet. Stick ner en äppelskiva i varje scones och strö över flingsalt. Grädda i ugnen i 10–15 minuter.

Äppelscones med mandelmarmelad

Underbart när du vill lyxa till höstfrukosten – scones och egen marmelad!

Mandelmarmelad

(2 burkar)

500 g gröna, syrliga äpplen

1½ dl ljus sirap

2 dl vatten

1 citron, pressad

225 g syltsocker

1 dl skalad mandel

Gör så här:

1. Skala och kärna ur äpplena och skär i små bitar.

2. Blanda äpple med ljus sirap, vatten och citronsaft i en kastrull. Låt puttra under omrörning, 15–20 minuter.

3. Blanda ner syltsocker och koka i ytterligare cirka 5 minuter. Skumma av.

4. Hacka mandeln på längden. Rör ner i marmeladen när den kokt klart.

5. Häll på rena burkar och förvara i kylskåp.

Äppelkaka

Så vackert med kardemummakryddade äppelskivor i ring.

Äppelkaka

(6–8 personer)

175 g mjukt smör

1 dl socker

2 ägg

3 dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

½ msk vaniljsocker

Fyllning:

2–3 äpplen

25 g smör

ca 1 msk socker

ca 1 tsk stött kardemumma

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Vispa smör och socker luftigt. Rör ner ett ägg i taget.

3. Blanda resterande ingredienser i en skål och sikta ner i smeten under försiktig omrörning. Häll i en smord och bröad form, cirka 25 cm i diameter, här med sluttande kanter, eller 22–23 cm i diameter med raka kanter.

4. Kärna ur och skär äpplena i tunna skivor, lägg dem omlott i en ring på smeten. Smält smöret, pensla eller ringla det över. Strö över socker och kardemumma.

5. Grädda i ugnen i 20–25 minuter.

Tips!

Tunna, jämna skivor får du enklast med mandolin.

Därför ska du alltid förvara dina ägg upp och ner i kartongen

Syrlig chutney

Kryddigt och gott till kött och kyckling, eller på bröd och ost.

Syrlig chutney

(1 burk)

3 röda äpplen

4 msk strösocker

2 msk äppelcidervinäger

1 msk ingefära, finriven

1 dl russin

1 krm salt

svartpeppar

Gör så här:

1. Kärna ur äpplena och skär i små bitar.

2. Blanda äpple, socker, vinäger och finriven ingefära i en kastrull.

3. Låt puttra i cirka 15 minuter och tillsätt därefter russin, salt och svartpeppar.

4. Rör om och låt småkoka i ytterligare 5 minuter, smaka av.

5. Förvara i väl rengjord glasburk i kylskåp.

Tips!

Det behöver inte bli storkok för att det ska göras chutney. Den här görs på tre äpplen.

Rosa äppelmos

Rosa äppelmos

Ju rödare äpplen, desto mer rosa blir moset.

(Ca 5 dl)

1 kg röda äpplen

½ dl vatten

½ dl strösocker

Gör så här:

1. Skölj äpplena noga. Skär i mindre bitar och skär bort kärnhuset.

2. Lägg i en stor kastrull och tillsätt vatten och socker. Låt koka under lock och rör om då och då. Äpplena ska bli riktigt mjuka.

3. Mixa de kokta äpplena med mixer-stav eller i en matberedare. Om du vill ha ett helt slätt mos kan du passera det genom en sil för att få bort små bitar av skal.

Äppelmoset håller i 1–2 veckor i kylen, och det går utmärkt att frysa.

Ugnsbakade äpplen med citronkräm

En klassiker som finns i många varianter – men alltid lika god.

Ugnsbakade äpplen med citronkräm

(8 personer)

8 fasta äpplen

200 g mandelmassa

1 dl hasselnötter

½ dl kokosflingor

1 tsk mald kardemumma

1 citron, finrivet skal

50 g smör

Citronkräm:

3–4 dl crème fraiche

½ citron, finrivet skal

2 msk florsocker

Gör så här:

1.Sätt ugnen på 175°. Grovriv mandelmassan, grovhacka hasselnötterna, och blanda med kokosflingor, kardemumma, citronskal och smör till en röra i en skål.

2. Kärna ur äpplena och fyll dem med mandelmassefyllningen. Placera i smord ugnsfast form.

3. Grädda i cirka 30 minuter tills de fyllda äpplena fått fin färg och har mjuknat.

4. Citronkräm: Rör ihop crème fraiche, citronskal och florsocker i en skål. Servera en klick till de ljumma äpplena.

Nu när de svenska äpplena mognar blir det högtidsstunder i köket – det är inte mycket som slår en nybakad äppelkaka.

Saftiga äppelmuffins

Mandelmassa och äppeltärningar ger saftiga fikamuffins.

Saftiga äppelmuffins

(12 st)

100 g smör

1 äpple

50 g mandelmassa

2 stora ägg

2 dl strösocker

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 krm salt1

½ dl mjölk

Garnering:

kanel

strösocker

mandelspån

ev florsocker

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret. Kärna ur och tärna äpplet. Riv mandelmassan.

2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Sikta ner blandningen i smeten, varvat med mjölken, under omrörning.

3. Rör ner mandelmassan och det smälta smöret.

4. Fördela smet och äppeltärningar i stadiga, lite större muffinsformar. Strö på kanel och socker. Toppa med mandelspån.

5. Grädda i 15–18 minuter, beroende på storlek. Kolla med sticka att de är klara. Pudra eventuellt med florsocker före servering.

Tips!

Frys in de muffins som blir över, men helst utan florsocker på.

Utvald läsning

Femina