Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

9 vanliga misstag vi gör när vi kokar pasta

03 feb, 2017 
AvSofia Börjesson
Glöm inte saltet och skölj inte pastan i kallt vatten – här är några vanliga misstag som folk gör när de kokar sin spagetti.
Annons
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Det torde vara bland det första vi lär oss att tillaga – pasta i alla dess former. Det börjar med pasta rosso, sedan går vi vidare till pasta pesto och efter ett tag, i takt med att självförtroendet växer, ger vi oss på carbonaran.

Men trots att pastan är ett så vanligt inslag i vår vardagsmat är det många som gör fel när de ska tillaga den. Sköljer du till exempel pastan i kallt vatten efter att den har kokat? Om du inte ska ha den i en kall pastasallad bör du nämligen låta bli.

Här är 9 vanliga misstag när vi kokar pasta

 

1. Vi glömmer saltet

A och O, och något som borde vara en självklarhet. Vattnet ska saltas innan pastan åker ner i kastrullen – och du behöver inte vara rädd för att ta i. Utan salt blir pastan intetsägande och smaklös.

Annons

2. Vi rör inte

Redan när du lägger ner pastan i vattnet ska du röra, de första minuterna är nämligen vevandet som viktigast för att pastan inte ska koka ihop. Och hur tråkigt det än verkar bör du sedan fortsätta att röra med jämna mellanrum tills pastan har kokat klart.

3. Vi använder fel kastrull

Om du gör mycket pasta i en för liten kastrull kommer den att klibba sig. Och ingen vill ha tre sammansatta spagettistrån på gaffeln.

4. Vi häller av allt vatten

Innan du ska hälla av pastan bör du spara ett par deciliter av vattnet för att använda i såsen. Vattnet innehåller såväl smak som stärkelse som ger såsen en fin textur utan att tunna ut den för mycket.

5. Vi överkokar

Ett annat vanligt misstag vi gör är att låta pastan koka för länge. Se till att smaka i tid – gärna ett par minuter innan tiden som står på förpackningen har gått. Pastan ska ha ett lätt tuggmotstånd, annars är den överkokad. När pastan har kokat klart är det viktigt att du häller av vattnet med en gång för att den inte ska fortsätta tillagas, och så fort som möjligt ska den blandas med såsen.

Annons

6. Vi sköljer pastan

Om du inte kokar pastan för att ha den i en kall pastasallad ska du inte skölja den i kallt vatten när den har kokat klart. Detta tar nämligen bort en del av stärkelsen som ger pastarätten både smak och textur.

7. Vi lämnar pastan i durkslaget

Så fort som möjligt efter att du har hällt av vattnet ska pastan få sås på sig – eller åtminstone en klick smör eller lite olivolja. Om den får ligga kvar för länge i durkslaget kommer den att klibba ihop.

8. Vi använder fel sorts pasta

Det finns mängder av olika pastasorter, alla tillverkade för att matcha ett visst tillbehör. Välj därför rätt pasta till rätt sås. här är en guide:

Spagettisorter: Passar bäst till gräddiga eller oljiga såser som carbonara eller vitlök, parmesan och olivolja.

Fusilli-varianter: Dessa skruvade makaroner passar utmärkt till såser eller tillbehör som inte har så kraftig textur, som till exempel pesto.

Annons

Penne/makaroner: Ihåliga makaroner, penne och rigatoni är gjorda för att fånga upp tjocka såser, som till exempel köttfärssås eller tunga ostsåser.

9. Vi slänger i allt samtidigt

Ibland är tiden knapp och vi vill ta genvägar, och då kan det hända att man gör sås och pasta i samma gryta. Om du vill ge dig på detta bör du ha koll på vad som ska i först och sist, för att undvika att pastan blir överkokt eller kycklingen rå. Ett annat tips är att använda en kortare och behändigare pastasort än till exempel spagetti, för att det ska bli så lätt som möjligt att röra runt i grytan.

Annons