Så många kräftor ska du beräkna per person

Inför den årliga kräftskivan är en av de vanligaste frågorna: Hur många kräftor ska jag beräkna per person?

För det första måste du bestämma om du ska servera röda sötvattenskräftor eller rosa havskräftor. Kräfttraditionen i Sverige skiljer sig nämligen åt.

Sötvattenkräftor, även kända som signalkräftor finns i alla Sveriges län, förutom på Gotland, Norrbotten och Västerbotten. Omkring 85 procent av alla kräftor som fångas i Sverige är av denna art. På västkusten däremot, kan du räkna med att det mestadels serveras havskräftor på kräftskivan.

Här hjälper vi dig att beräkna antal kräftor, vare sig du bjuder på röda, rosa, eller några av varje.

Kräftskiva

Säsongen för kräftskivor är här!

Antal signalkräftor per person

Det brukar gå åt ungefär lika mycket kräftor per person, vare sig du köper frysta, vakumförpackade eller kokar egenfångade kräftor.

Beräkna mellan 500 gram till 1 kilo kräftor per person till kräftskivan. Det motsvarar ett halvt till 1 paket per person om du köper frysta kräftor.

Om du vill tänka styckvis istället för kilovis är 10-12 kräftor per person en bra måttstock. Särskilt om du serverar matiga tillbehör som paj, bröd, sallad och ostar till kräftorna. Är dina gäster riktiga kräftälskare kan de såklart sätta i sig 20-25 kräftor per person. Vilket alltså motsvarar ett helt paket kräftor vardera.

5 fina favoriter till kräftskivan

Sötvattenkräftor och havskräftor

Vill du slå till på stort och imponera på gästerna, serverar du både röda sötvattenkräftor och rosa havskräftor!

Antal havskräftor per person

Havskräftor är i regel större och matigare än signalkräftor. Du får ut mer kött från både stjärten och klorna.

Därför brukar man beräkna 6-8 havskräftor per portion, beroende på storlek. Det motsvarar omkring ett halvt kilo per person.

Slänga kräftor som blir över?

Om ni mot förmodan inte äter upp alla kräftor så behöver de inte gå till spillo. Ha därför alltid för vana att servera kräftorna på ett fat med isbitar så att de håller sig fräscha längre.

Har de hållits kylda kan du skala dem och använda till andra rätter som skaldjurspasta, en röra till bakad potatis, soppa eller en härlig sommarsallad.

Om kräftorna däremot stått ute i solljus eller i ett varmt kök i flera timmar så gör du bäst i att slänga kräftorna.

Foto: TT, Unsplash Källa: Buffé, Köket.se

Så maxar du kräftskivan – lekar, sånger och dekorationer