Recept på kryddig bakad blomkål med halloumi.
Izabella Scorupco - Sveriges hollywoodstjärna
0:38

Efter reklamen: Izabella Scorupco - Sveriges hollywoodstjärna

(0:38)

Slå på ljud

Bakad blomkål med halloumi och za’atar

4 portioner

Betina Hastoft

2 blomkålshuvuden

1 tsk salt

ca 1 ½ dl olivolja

400 g halloumi

2 msk za’atar-kryddblandning

3 gula lökar

1 dl honung

4 msk vitvinsvinäger

50 g parmesan

1 stor handfull bladpersilja

God vardagsrätt: Linsbiffar med stekt potatis och yoghurtdipp

Till servering

rostade pitabröd

Gör så här

1. Värm ugnen till 230°. Dela blomkålen i stora buketter och blanchera dem i lättsaltat kokande vatten i 3 minuter. Häll bort vattnet och skölj blomkålen under kallt vatten. Låt rinna av och vänd sedan i olivolja. Fördela buketterna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Baka i ugnen i 10 minuter.

2. Riv halloumin grovt och fördela över blomkålen. Strö za’atar över och baka i ugnen i ytterligare 10 minuter, tills osten blir gyllene.

3. Skiva löken. Värm upp honungen i en kastrull tills den blir ljusbrun i färgen. Stek löken mjuk i honungen. Ta från värmen och rör ner vinägern och 6 msk olivolja.

4. Fördela löken ovanpå blomkålen och riv parmesan över. Hacka persiljan grovt och strö över blomkålen. Servera gärna med rostade pitabröd.

Mest läst