Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Guide: Skala och ät kräftor på rätt sätt – steg för steg

25 maj, 2021 
så skalar och äter du kräftor
Hur skalar man kräftor? Var sörplar och suger man? Kan man äta kräftsmöret? I vår stora kräft-guide får du svar på alla frågor!
Annons
Bubbel med limoncello och hallonBrand logo
Bubbel med limoncello och hallon

Kräftsäsongen närmar sig och vi kunde inte varit gladare! Kräftor är en riktig delikatess och skalar du dem på rätt sätt kan du få ut rikligt med kött från varje kräfta.

Det finns många olika varianter av kräftor. För det första finns det klassiska röda sötvattenkräftor, även kända som signalkräftor. De finns i alla Sveriges län förutom på Gotland, Norrbotten och Västerbotten. Om du är på kräftskiva på västkusten däremot, serveras det mestadels ljusrosa havskräftor.

Kräftor
Klassiska signalkräftor är den vanligaste sorten att servera på kräftskivan.

Det går att köpa färska kräftor i delikatessdisk, vakuumförpackade färska kräftor i spad, frysta kräftor och givetvis höjden av lyx: att fiska kräftorna själv med hjälp av kräfthåv eller burar.

Annons

Hur du än väljer att inhandla dina kräftor så måste du skala dem för att ta del av det smaskiga innehållet. Här visar vi hur du går till väga för att skala en kräfta, utan att missa några av de goda delarna.

Så äter du kräftor – steg för steg

Skala kräftor steg 1: Sörpla kräftspad

Börja med att vända kräftan så att den ligger på rygg. Sätt läpparna mot benens början vid ”magen” på kräftan och sug. Nu kan du sörpla i dig den salta och goda lagen som kräftan har kokat i.

Skala kräftor steg 2: Ta bort klorna

Vrid och knäck av klorna där de sitter fast vid kräftans kropp. Här har det också samlats massor av gott spad så det kan du också passa på att suga ur från kräftans ben.

Rucka lite på den ”lösa” delen av klon och dra sedan ut den. Med rätt teknik och lirkande får du ut hela innehållet ur klon. Om inte, så kan du knäcka klon med en nötknäckare och sedan pilla ut innehållet med en speciell kräftkniv eller toppen av en vass kniv, till exempel grillbestick.

Kräftor på kräftskivan
Ta tillvara på klorna – de innehåller mer kött än man kan tro!

Skala kräftor steg 3: Ät det goda kräftsmöret

Många väljer att hoppa över detta steg, men vi råder dig att testa. Det gula kräftsmöret som sitter vid huvudet på kräftan är en riktig delikatess.

Annons

Ta tag om sidorna på magen av kräftan och dra loss huvudskölden. Det gula, smörliknande som du ser vid huvudet är det så kallade kräftsmöret. Detta kan du pilla bort med en kniv och bre på smörgåsen.

OBS! Undvik gallan. Vid huvudet finns det även en liten svart rund ”påse”. Det är gallan, den kan vara både besk och äcklig så den gör du bäst i att hoppa över.

Skala kräftor steg 4: Kräftstjärten

Nu kommer vi till den del av kräftan där det mesta av köttet sitter. Ta tag i magdelen på kräftan och lirka sedan loss hela stjärtpartiet från kräftans kropp.

Hemligheten för att enkelt få loss stjärten från skalet i ett stycke är att knäcka skalet på flera ställen. Börja med att böja stjärnen på längden så att den knäcks undertill. Ta sedan tag i långsidorna på stjärten (som om du höll i en bok) och ”stäng boken” och knäck sidorna mot varandra. Gör sedan på samma sätt och ”öppna boken”.

Skala kräftor steg 5: Ta bort tarmen

Tryck till längst ut på stjärtfenan och dra sedan loss fenan från stjärten. Har du tur så åker den långa tarmen med ut. Den är bara att slänga.

Annons

Om den inte kommer ut så skalar du bara klart kräftan och pillar enkelt bort tarmen och slänger.

Bonus: Kräftrom!

Om du har fått en hon-kräfta kan det finnas massor av orangeröda romkorn inuti kroppen. Skrapa ur romen och toppa din kräftsmörgås med. Mums!

Vad ska man äta till kräftorna?

Om du bjuder in till kräftfest är det trevligt att servera ett antal tillbehör till kräftorna. Inte minst för att gästerna ska bli riktigt mätta och belåtna.

En hemmaslagen majonnäs hör kräftskivan till. Det får du enkelt till genom att vispa äggulor och tillföra lite olja i taget. Smaka upp med vinäger, senap, salt och peppar. Superlätt och supergott!

Västerbottenostpaj, bröd, olika ostar, en enkel sallad och olika såser är också goda tillbehör på kräftskivan.

Kräftskiva
Duka fram olika läckerheter att kombinera kräftorna med för att alla ska bli riktigt mätta.

Slänga kräftor som blir över?

Svaret på frågan huruvida du kan spara kräftor som legat framme är: både ja och nej. Om kräftorna har hållits väl kylda av till exempel ett isfyllt fat så går de alldeles utmärkt att spara. Då är de perfekta dagen efter i en skaldjurspasta, en soppa eller i en somrig sallad.

Har kräftorna däremot stått ute i solljus eller i ett varmt kök i flera timmar så bör du slänga dem, för att inte riskera att de är fulla av bakterier.

Annons