Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Bästa vinerna som funnits sedan Systembolagets start!

06 maj, 2022 
AvÅsa Liliegren
Gamla viner på systembolaget.
Systembolaget har funnits sedan 1955. När jag tänker på vin och 50-talet tänker jag starkt och sött. Det kanske är en fördom. Under mina år har vinintresset exploderat. Med det i åtanke är det rätt kul att gräva bland gamla godingar.
Annons
3 frågor och svar om naturvinBrand logo
3 frågor och svar om naturvin

1. Kungen i flaska

Krug Grande Cuvée

Frankrike, Champagne

Nr: 7494

Pris: 2 019:-

Krug Grande Cuvée.
Krug Grande Cuvée.

Det finns champagne och så finns det Krug. Imponerande att man kunnat köpa den i Sverige sedan 1955. Det är med viss andakt man tar sig an en Krug,

av kunnarna ansedd som det finaste man kan dricka. Detta är en standardchampagne, utan årgångsbeteckning, och ska smaka likadant år ut och år in. Det är heller inte husets prestige­champagne. Nej det här är deras basprodukt! Och visst är det en smaksensation. Den tar för sig och lämnar avtryck, både i gommen och ja – i plånboken.

2. Bortglömt vitt

Fontana Candida Frascati, 2020

Annons

Italien, Latium, Frascati

Nr: 2410

Pris: 79:-

Fontana Candida Frascati, 2020.
Fontana Candida Frascati, 2020.

Det här var ett av de första vita vinerna jag blev presenterad för. Jag gillade det då, men det har liksom fallit i glömska tills nu när jag grävt bland de gamla skatterna. Det doftar friskt, även smaken är frisk, lite lime och syrliga bär gör att det blir fin syra också. Smaken är lätt och har en personlig eftersmak med lite bett i, som förvånar med tanke på all den friskhet som kommer till en först. Men, det har funkat sen 1955 och visst funkar det fortfarande.

3. Kanonklassiker

Villa Antinori 2019

Italien, Toscana

Nr: 2300

Pris: 159:-

Villa Antinori 2019.
Villa Antinori 2019.

En typisk Toscana. Doften av röda bär är tydlig, jag känner mycket körsbär, örter och fat med en lätt bränd rostad ton. Vinet har fin balans. Det är en klassiker i all bemärkelse, med tanke på att det druckits i Sverige sedan Systembolaget öpnade. Ett lättdrucket vin som passar många godsaker på bordet. Grillat, kallskuret – och pasta så klart.

Annons

4. Brakbra Barolo

Barolo Serralunga d’Alba Fontanafredda, 2017

Italien, Piemonte, Barolo

Nr: 2305

Pris: 279:-

Barolo Serralunga d`Alba Fontanafredda, 2017.
Barolo Serralunga d`Alba Fontanafredda, 2017.

Härlig doft som flirtar med mogna röda bär. Den doftar så där moget och friskt som bara röda bär kan dofta när de är som bäst. Det är ett vin med mycket karaktär, på ett sympatiskt sätt. Förutom bär finns örtighet, som så ofta i Italien. Dryckesupplevelsen är mycket angenäm med viss strävhet och lite syra, denna tål att lagras ett tag. Men du kan lika väl dricka den i dag.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons