Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Bästa vinerna till Nyårsmiddagen – experten guidar

29 dec, 2023 
AvÅsa Liliegren
Viner för festlig middag.
Nu laddar vi för årets sista festmåltid. Det är kul att ta ut svängarna och kosta på sig tycker jag. Gärna ett litet men gott sällskap där man låter drycken ta lika stort utrymme som maten. Här är mina fyra rätter i glaset.
Annons
God glubbel med en twistBrand logo
God glubbel med en twist

1 Big bubbles

Palmer & Co Blanc de Blancs Brut, 2012

Frankrike Champagne

Nr: 7553

Pris: 1 149:- (Magnum, 1 500 ml)

Palmer & Co Blanc de Blancs Brut, 2012.
Palmer & Co Blanc de Blancs Brut, 2012.

Ska man någon gång slå på stort – i härligt generös magnumflaska – så är det till nyår. I år blir det Palmer & Co för mig, som verkligen månar om smakbilden i sina champagner. Här har vi en med bara chardonnay och dessutom från 2012 som i mitt tycke verkligen är perfekt nu. Doften bjuder på mycket nybakat bröd, jag hittar också en diskret ton av aska. I munnen är den pigg trots sina år med otroligt lång och stor smak, och rätt stänk av citrus.

Annons

2 chardonnay-charm

Pouilly-Fuissé Les Vieux Murs, 2020

Frankrike, Bourgogne

Nr: 2484

Pris: 279:-

Pouilly-Fuissé Les Vieux Murs, 2020.
Pouilly-Fuissé Les Vieux Murs, 2020.

Smakar det så kostar det, behöver inte alltid vara så men hamnar man i Bourgogne så blir det bättre när det kostar mer. Här är en chardonnay från Pouilly-Fuissé, en av de största vinregionerna i Bour­gogne, med hög kvalitet i glaset. Detta friska, välbalanserade vin fungerar till både fiskrätten och skaldjuren. Se till att både dofta och dricka med njutning. Du hittar citrus, mineraler och kanske lite brynt smör i doften. Smaken är frisk och en elegant touch av ek ger vinet lite extra kropp.

Annons

3 Rött med det rätta

Gérard Bertrand Château L’Hospitalet

Frankrike, Languedoc-Roussillon

Nr: 73142

Pris: 195:-

Gérard Bertrand Château L’Hospitalet.
Gérard Bertrand Château L’Hospitalet.

Producenten Gérard Bertrand gör mycket vin, och bra vin till ett bra pris. Vi är i Coteaux du Languedoc och har en blandning av syrah, mourvèdre och grenache. I doften hittar du direkt fat, men även en kryddighet som kan föra tanken till lagerblad. Passar fint till rött kött. Det är ett vin i balans, fylligt med tydliga tanniner och en friskhet, lite sälta och mogen frukt.

Annons

4 Smakrikt sött

Quinta da Devesa 10 Years Tawny

Portugal, Porto

Nr: 7551

Pris: 199:-

Quinta da Devesa 10 Years Tawny.
Quinta da Devesa 10 Years Tawny.

Varför inte avrunda måltiden med ett sött portvin, som passar perfekt till starka salta ostar eller en chokladig och nötig dessert? När man tillverkar portvin avbryter man jäsningen genom att tillsätta druvsprit. Du får ett något starkare vin på cirka 20%, men utan att det känns spritigt. Där finns vinets härliga druvkoncentrat. Det är fatlagrat vilket ger det både extra kryddighet och mjukhet. En bra brygga från julens söta kryddor till ett nytt starkt år.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons