Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Vinexperten: Här är 4 fynd att beställa från Systembolaget

06 nov, 2023 
AvÅsa Liliegren
Goda viner från systembolaget.
Systembolagets beställningssortiment är rena guldgruvan. Med över 10 000 viner finns det många fynd att vaska fram. Här är mina senaste.
Annons
Så väljer du rätt vinglas till rätt vinBrand logo
Så väljer du rätt vinglas till rätt vin

1 Glädje i glaset

Al Caleri by Chiara Condello

Italien, Emilia-Romagna

Nr: 51901

Pris: 129:-

Al Caleri by Chiara Condello, Italien, Emilia-Romagna.
Al Caleri by Chiara Condello, Italien, Emilia-Romagna.

En ung kvinna med rötter i vin­-världen har tagit fram detta pangvin, och det har hyllats av många före mig. Det är nog det drickvänligaste vinet jag har stött på. Tanninerna är så vänliga att det är som en smekning. Det är bara att beställa och njuta. I glaset har du den ­klassiska italienska druvan sangiovese, men i en tappning som känns helt unik.

Annons

2 Välkryddat

Abbotts & Delaunay

Métayage Pinot Noir, 2020

Frankrike, Languedoc-Roussillon

Nr: 50507

Pris: 139:-

Abbotts & Delaunay
Métayage Pinot Noir, 2020.
Abbotts & Delaunay Métayage Pinot Noir, 2020.

En snygg pinot noir med helt egen karaktär. Här finns ingen av den saftighet som man ibland stöter på i denna druva. Men de fina tonerna av mogna röda bär finns här, med en extra krydda, som enklast beskrivs som lite sting, och en örtighet som för tanken till lavendel. Smaken är stor och lång. Ett vin att njuta till mat, grytor eller pasta med rödvinsbas och rött kött.

Annons

3 Druvkraft

Steininger Kamptal

Grüner Veltliner, 2021

Österrike, Kamptal

Nr: 74366

Pris: 129:-

Steininger Kamptal
Grüner Veltliner, 2021.
Steininger Kamptal Grüner Veltliner, 2021.

Här kommer en flaska druvkraft! Det är en så intensiv och koncentrerad smak av den öster­rikiska nationaldruvan grüner veltliner att jag blir golvad av glädje. Är du ett inbitet grüner­-fan måste du prova denna! Du har den pigga friska syran och den druvtypiska pepprigheten med så mycket mer kropp och just smak här. Som en härlig och fruktig druvexplosion i munnen. Njutning på hög nivå för liten peng.

Annons

4 Snyggt neutralt

Cuvée Celeste

Blanc de Blancs Brut

Frankrike

Nr: 59786

Pris: 79:-

Cuvée Celeste, Blanc de Blancs Brut.
Cuvée Celeste, Blanc de Blancs Brut.

Friska och lätta bubblor som känns kolsyrade, men missförstå mig inte – det är inte på något sätt negativt. Ett vin som är neutralt har helt klart sina för­delar. Det följer måltiden och tillfället lekande lätt. Vinet har en frisk fläkt av citrus och en vänlighet av persika. Priset är nästan ett skämt, kan ett vin vara så bra och billigt?

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons