Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelserMitt liv

Chefredaktören Åsa Liliegren: mina 4 bästa bubbel

11 dec, 2023 
AvÅsa Liliegren
Bästa bubblet.
Nu är det bubblor i glaset som gäller. Det blir alltid lite festligare när det bubblar, och det finns så mycket gott och bra att väja mellan. Här har jag en blandning av bubblor från olika platser och producenter som jag gillar extra mycket. Vi ska alltid påminna oss om att det bara är när bubblorna kommer från Champagne som de får heta champagne.
Annons
God glubbel med en twistBrand logo
God glubbel med en twist

1 Rosendoft

Antech

Cuvée Eugénie Brut, 2020

Frankrike, Languedoc-Roussillon

Nr: 71731

Pris: 189:-

Antech
Cuvée Eugénie Brut, 2020.
Antech Cuvée Eugénie Brut, 2020.

Detta är en crémant de Limoux, ett mousserande vin från vin­gårdar i närheten av staden Limoux. Man gör sitt mousserande vin enligt samma metod som i Champagne. Druvorna är ofta, och så även i detta fall, chardonnay, chenin blanc och den väldigt lokala mauzac. Det är ett delikat bubbel med nästan lite rosenblad i doften. Det finns lite bröd också. Superfin mousse med klar champagnekänsla. Finns i beställnings­sortimentet.

2 En smekning

Gérard Bertrand

Crémant de Limoux Brut, 2019

Frankrike, Languedoc-Roussillon

Annons

Nr: 77132

Pris: 179:-

Gérard Bertrand
Crémant de Limoux Brut, 2019.
Gérard Bertrand Crémant de Limoux Brut, 2019.

Vi håller oss kvar i samma område, druvmixen känns igen: chardonnay, chenin blanc och mauzac, men med ett tillägg av den röda druvan pinot noir. Här har vi ett mjukt bubbel som smeker gommen. Härlig fruktighet och precis perfekt syra.Doftar nästan lite karamell. Vi stormgillar! Även denna hittar du i beställningssortimentet.

3 Elegans på topp

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut, 2017

Italien, Trentino-Alto Adige, Trento

Nr: 77152

Pris: 159:-

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut, 2017.
Rotari Blanc de Blancs Extra Brut, 2017.

Nu tar vi oss till Italien och en variant av en älskad klassiker, den Rotari som har gulorange etikett. Här är en torrare variant, en extra brut. Innehåller bara klassisk chardonnay, och metoden är den klassiska, som den heter utanför Champagne. Den doftar tydligt av citrus, med en flirt av äpple, och håller sitt extra brut-löfte. Torrare kan det knappast bli. Kvalitet till sista droppen till ett bra pris. Denna måste beställas, den gulorange finns i standardsortimentet.

4 Populära Palmer

Palmer & Co Vintage Brut, 2016

Frankrike, Champagne

Nr: 7867

Pris: 449:-

Palmer & Co Vintage Brut, 2016.
Palmer & Co Vintage Brut, 2016.

Nu tar vi oss till bubblornas ursprung. Till Champagne och kooperativet Palmer & Co. En champagne så älskad av svenskar att vår kärlek verkligen har besvarats. Just denna årgång, 2016, valde huset att bara sälja i Sverige. Tack säger vi! Här får man en perfekt champagne med lite lime, lite rostat bröd och så härligt fina bubblor. Druvblandningen är 50 procent chardonnay och 50 procent pinot noir.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons