Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Chefredaktören Åsa Liliegren om vinerna som skapat minnen

11 apr, 2024 
AvAmanda Annell
Viner att komma ihåg.
Shutterstock/TT
Det finns tillfällen i livet när nya smak- och doftdörrar öppnas. Jag har några sådana kopplade till vin. De viner som öppnat nya dörrar för mig har blivit ikoner i mitt liv. Här är fyra av dem.
Annons
Så väljer du rätt vinglas till rätt vinBrand logo
Så väljer du rätt vinglas till rätt vin

1 Gammal blir ny

Georg Breuer

Riesling Sauvage, 2022

Tyskland Rheingau

Nr: 5899

Pris: 151:-

Georg Breuer
Riesling Sauvage, 2022.
Georg Breuer Riesling Sauvage, 2022.

När jag första gången drack denna var det en helt ny riesling-­upplevelse. Sedan dess kallar jag denna knastertorra tysk för nyriesling. Men detta är allt annat än ett nytt vinhus, George Breuer har funnits sedan 1880! Smak­upplevelsen var ny och en vändning. Den riesling jag var van vid var fransk och från Alsasce, inget fel alls med dem. De flesta hade tydlig petroliumdoft, och doften liksom friskheten är så mycket delikatare här.

Annons

2 Ren skär lycka

Diebolt-Vallois Prestige Extra Brut

Frankrike Champagne

Nr: 7723

Pris: 491:-

Diebolt-Vallois Prestige Extra Brut.
Diebolt-Vallois Prestige Extra Brut.

Det är högsommar och jag sitter på en klippa i Gryts skärgård. Troligen hade allt jag fått serverat i denna miljö varit magiskt, men just detta var mer än så. Vi drack en flaska Fleur de Passion, årgång 2006 från champagnehuset Diebolt-Vallois, tror det är det bästa jag druckit i hela mitt liv. Champagne­huset Diebolt-Vallois har sedan dess en speciell plats i mitt hjärta – och denna, deras standardchampagne, är helt fantastisk även den.

Annons

3 En stark röd

Villa Righetti Amarone, 2019

Italien Venetien Valpolicella

Nr: 75184

Pris: 231:-

Villa Righetti Amarone, 2019.
Villa Righetti Amarone, 2019.

Jag är inte mycket av en amaronedrickare längre. Men ska jag ge mig på en flaska så blir den från vinhuset Luigi Righetti. Första gången jag kom i kontakt med dem och detta vin var på Arlandas taxfree, när taxfree var taxfree… ja ni fattar – länge sedan. Då fanns den inte på systemet, vilket gjorde den än mer åtråvärd. Mustig, stark med lite sötma. Inget för stora klunkar men till en stark, torr hårdost förflyttas jag långt bak i tiden.

Annons

4 Bugar och tackar

Calera Pinot Noir, 2020

USA Kalifornien Central Coast

Nr: 87282

Pris: 301:-

Calera Pinot Noir, 2020.
Calera Pinot Noir, 2020.

Det var denna som introducerade mig till amerikansk pinot noir, eller för att säga det rätt, till att det finns bra pinot noir i USA. Fick den i present av ett riktigt vinproffs – som i överlämnandet sa, denna kommer du att gilla, men bli lite förvånad när du öppnar. Den fick ligga några år och när vi väl drack den fick den en fransman vid bordet att buga för USA och om jag inte har helt fel minne var korken av glas. Men det sista kan jag inte svära på.

Annons