Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Åsa Liliegrens 4 röda favoritviner

14 feb, 2024 
AvÅsa Liliegren
Goda röda viner.
När mörkret omsluter oss längtar jag efter varm mat och röda viner. Här är några favoriter på hyllan som förgyller och värmer i vintermörkret.
Annons
Så väljer du rätt vinglas till rätt vinBrand logo
Så väljer du rätt vinglas till rätt vin

1 klassisk chianti

Piccini Collezione Oro Chianti Riserva, 2019

Italien, Toscana, Chianti

Nr: 55772

Pris: 109:-

Piccini Collezione Oro Chianti Riserva, 2019
Piccini Collezione Oro Chianti Riserva, 2019.

Doftar som det ska av vilda örter och lite tobak. Smaken är pigg och frisk med fin syra och vänliga tanniner. Vinet är ekfatslagrat i total balans. Man får verkligen mycket för pengarna. Druvan är i huvudsak san­giovese, 90%, kryddat med 10% cabernet sauvignon. Vinet passar till pasta alla dagar i veckan och finns i System­bolagets beställningssortiment. Enligt internationell försäljningsstatistik är detta Italiens mest sålda chiantivin. Numera bidrar jag till den statistiken.

Annons

2 rätta rhônetoner

Château Courac

Côtes du Rhône Villages Laudun, 2019

Frankrike, Côtes du Rhône,

Nr: 2007

Pris: 129:-

Château Courac, Côtes du Rhône Villages Laudun, 2019.
Château Courac, Côtes du Rhône Villages Laudun, 2019.

Här sitter Rhônetonerna som de ska, den där kryddigheten som får mig att tänka på saltlakrits är perfekt och tanninerna vänliga och varma. Vinerna från Rhône ska ha lite tryck och det får vi här. Druvorna är en fin och klassik mix av grenache, syrah och morvèdre. Vinet är varsamt ekfatslagrat vilket ger det en extra fräschör och druvighet. Passar fint till en gryta, varför inte på lamm eller viltkött? Väldigt drickvänligt på direkten men kan lagras något år.

Annons

3 liten och söt

Monterustico Dogliani, 2021

Italien, Piemonte

Nr: 20076

Pris: 129:-

Monterustico Dogliani, 2021.
Monterustico Dogliani, 2021.

Ett vin med mycket frisk och fruktig bärsmak. Druvan är dolcetto som huvudsakligen odlas i Piemonte. Dolcetto betyder den lilla söta på italienska och är en fin lillasyster eller -bror till den lite mer berömda druvan nebbiolo. Ett passande namn, för detta är ett sött (utan sötma) och charmigt vin som kommer att lysa upp i vinter. Till pizzan eller charkbrickan eller bara som det är för sig själv som snacksvin.

Annons

4 perfekt pinot noir

Markowitsch Classic Pinot Noir, 2022

Österrike, Burgenland

Nr: 6695

Pris: 129:-

Markowitsch Classic Pinot Noir, 2022.
Markowitsch Classic Pinot Noir, 2022.

En 100% pinot noir från Österrike kan sällan bli fel. Pinot noirviner från Österrike vinner mer och mer uppskattning. Denna röda är en av dem. Du får ett friskt lätt och bärigt rödvin som för tankarna till solmogna jordgubbar. Vi lägger till lite örtighet och väldigt vänliga tanniner och säger njut! Ett rött vin som med fördel serveras lite kylt och mår bra ihop med grönsaker och vitt kött.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons