Vill du göra årets knäck ännu mer oemotståndlig? Då ska du slänga en nypa salt i knäcksmeten.

I en studie som leddes av forskare vid University of Florida upptäckte man att när deltagarna njöt av något sött, salt eller fett frigjordes endogena opiater, något som signalerar belöning i hjärnan.

Och kombinerar man alla tre komponenter – sött, salt och fett – i ett kan effekten bli större, skriver The Independent. I studien testade man med salt kolasås, men en perfekt julsmakande motsvarighet är att ta en nya salt i knäcken – vilket även ytterligare förhöjer karamellsmaken.

Det som händer när vi äter salt knäck är det relativt ovanliga fenomenet som på engelska kallas för ”hedonic escalation” (ungefär ”hedonisk eskalering” på svenska), skriver The Independent. Det innebär att hjärnan vill ha mer och mer av det goda för varje tugga vi tar – vilket beror på att hjärnan upptäcker nya smaker för varje tugga, menar Cammy Crolic, marknadsanalytiker och Chris Janiszeweski, professor, bakom studien.

”Det är mer sannolikt att ’hedonisk eskalering’ inträffar när välsmakande mat betår av en komplex kombination av smaker och en person är motiverad att känna fler smaker för varje tugga”, skriver forskarna i studien.

Läs även:

Godaste receptet på saffransbullar med mandelmassa och vit choklad

Nyttiga godsaker att njuta av i jul

Recept: Per Morbergs lyxiga julsallad

Foto: Shutterstock
Källa: The Independent
Artikeln publicerades först på MåBra.