Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Därför ska du inte ha olja i ditt pastavatten

27 mar, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Brukar du hälla olja i ditt pastavatten?
Då är du inte ensam – men enligt kändiskocken Filip Poon är det dags att sluta med det.
– Jag ser alldeles för många kockar som drar i olivolja eller rapsolja i pastavattnet för att förhindra att det kokar över, säger han i Aftonbladet.
Annons
Ekohemmet: Rengör kastrullen med tepåsarBrand logo
Ekohemmet: Rengör kastrullen med tepåsar

Att hälla lite olja i pastavattnet är inget ovanligt – det är ett knep som många kockar och matlagningsentusiaster använder sig av för att förhindra att vattnet kokar över, och kanske slippa att spaghettin klibbar ihop sig.

Men det finns nackdelar med det här knepet som gör att det är dags att sluta använda sig av det – det tycker i alla fall kocken och Youtube-profilen Filip Poon. I ett klipp på Aftonbladets matsajt Godare varnar Filip för att hälla olja i pastavattnet.

– Jag ser alldeles för många kockar som drar i olivolja eller rapsolja i pastavattnet för att förhindra att det kokar över, men gör inte det! Det stör hela rätten, säger han till sajten.

Så kan oljan i pastavattnet förstöra

Han konstaterar att olja kan hjälpa förhindra att vattnet kokar över, men att det inte överväger nackdelarna.

– När man häller lite olja i pastavattnet så stör man ofta hela rätten liksom. För det som händer när man har kokande olja, det är att när man sen häller av det här vattnet i durkslaget så har oljan fastnat på pastan, säger han till Godare.

Att olja fastnat på pastan gör att annat inte kan göra det – om du ska blanda pasta med en gräddig sås så kommer den oljiga pastan stöta bort den härliga såsen.

– Så skippa oljan helt enkelt när du kokar pasta, säger han.

Annons